Voortaan één afdeling: Samana Groot-Alveringem

Robert Delanoeye, Maria Decleyre, Bert Verschingel, Michel Decaestecker, Martin Vanbelle, Rita Capoen en Johan Herreman. © foto AB
Redactie KW

Samana Alveringem rand was aan het doodbloeden. Robert Delanoeye gaf eind 2018 zijn ontslag als voorzitter en de meeste bestuursleden deden hetzelfde. Maar Johan Herreman vond nieuwe vrijwilligers in de rand en de deelgemeenten komen bij de hoofdgemeente.

In groot-Alveringem waren tot voor kort twee afdelingen van Samana actief. Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge en Leisele zaten onder ‘Samana Alveringem rand’ en in de hoofdgemeente had je de afdeling ‘Samana Alveringem’. Stavele en Beveren zitten al jaren onder Samana Zuid-West-Vlaanderen, maar daar is nooit een werking opgestart.

In de hoofdgemeente heeft Samana een vrij jonge bestuursploeg, maar in de randgemeenten was dat een probleem geworden.

Geen bestuur meer

Robert Delanoeye is vele jaren een zeer gedreven voorzitter geweest maar hij wordt dit jaar 85 jaar. Verslagen en afrekeningen maken en naar vergaderingen gaan, waren er voor hem te veel aan geworden. En dus heeft Robert op 15 november 2018 zijn ontslag gegeven.

Gewaardeerde medewerkers als Maria Decleyre, Mireille Vercoutter, Martha Lehoucke en Ivo Ryckeboer hebben dat ondertussen ook gedaan. De ziekenbezoekjes bleven doorgaan, maar vorig jaar werden er geen reizen, vormingen of ontspanningsnamiddagen meer georganiseerd, noch lotjes verkocht. En dat terwijl die lotjes voor de lokale werking een belangrijke bron van inkomsten zijn.

Het verbond Samana Veurne-Diksmuide-Oostende hielp zoeken naar een oplossing. “Dat ‘Alveringem rand’ een stille dood zou sterven, was geen optie”, vertelt Bert Verschingel. “Iedereen was immers bezorgd om de oudere mensen daar. Met haar bezoekjes aan huis bereikt Samana er toch telkens 90 mensen. Nieuwe vrijwilligers vinden, bleek echter heel moeilijk.”

Ook voor randgemeenten

Op een gegeven moment werd ik benoemd tot ‘informateur’, glimlacht Johan Herreman die in de hoofdgemeente voorzitter van Samana is. “Binnen ons bestuur was iedereen akkoord om de reizen, uitstappen en vormingsnamiddagen in de toekomst ook open te stellen voor de vier deelgemeenten. En ik vond in de deelgemeenten ook negen nieuwe bestuursleden!”

“Voor Hoogstade zijn dat Rita Masscheleyn en Jacqueline Lazeure, voor Gijverinkhove Willy Dewulf, Klaas Dewulf en Griet Vansevenant, voor Izenberge Dolores Bellenge, Wilfried Delafontaine en Patrick Dezeure en voor Leisele Marcel Laleman. Van de vroegere vrijwilligersgroep blijven ook Godelieve Page, Agnes Jooren, Isabelle Huyghe en Monique Vanstechelman aan boord. De bedoeling is om één gezamenlijk bestuur te maken.”

“Omdat een groep van 23 mensen niet werkbaar is, zullen we werken met een dagelijks bestuur. En de nieuwe naam wordt Samana groot-Alveringem.”

“In de toekomst zouden we ook in Stavele en Beveren een werking willen opstarten”, geeft Bert Verschingel nog mee. “Maar voor nu zijn we erg tevreden dat Alveringem rand uit de impasse is.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier