Voortaan brengen drie brugfiguren kinderarmoede in Waregem in kaart

Leni Vanhauwaert, Lynn Sobrie en Debby Deklerck (v.l.n.r.) speuren kinderarmoede op via de 16 Waregemse basisscholen. © DJW
Redactie KW

Debby Deklerck en Lynn Sobrie kregen bij het Welzijnshuis het gezelschap van een derde brugfiguur: Leni Vanhauwaert helpt nu ook kinderarmoede aanpakken. Dat is ook nodig, aangezien het aantal kwetsbare gezinnen met kinderen in en rond de stad blijft toenemen. Eind 2018 ging het over 11,1 procent tegenover 7,8 procent eind 2015.

Sinds begin schooljaar 2015-2016 schakelt het Welzijnshuis brugfiguren in, die via de basisscholen in Waregem en de deelgemeenten kinderarmoede detecteren, waarna het OCMW maatregelen kan nemen. “Wij bezoeken alle 16 basisscholen van Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve. Elk van ons is wekelijks telkens een halve dag aanwezig in een van de scholen. Daarnaast zijn we ook present op het perinataal netwerk in de stad, dat bijdraagt tot de bestrijding van lokale kinderarmoede”, verduidelijkt Debby Deklerck.

74 van 132 zijn nieuw

Met haar collega’s gaat zij van bij de basis na welke gezinnen sociaal-economische armoede lijden. Daarna volgen de eerste contacten, gesprekken of worden andere initiatieven genomen om de problematiek aan de oorsprong aan te pakken. “Wij pakken het voorzichtig aan en krijgen steun van de scholen zelf. Daaruit volgen de eerste gesprekken en het eerste overleg met de betrokken ouders. Dan pas gaan we na wat er via het Welzijnshuis allemaal mogelijk is. Wat voor ons belangrijk is bij de gedetecteerde gezinnen? Zeker zes verschillende zaken: schoolfacturen betalen, materiële zorg, opvang voor de kinderen, huisvesting, vrije tijd en opvoeding.”

Wij pakken het voorzichtig aan en krijgen steun van de scholen zelf – Debby Deklerck

Uit het jaarverslag van het OCMW blijkt dat vorig schooljaar de brugfiguren in totaal 132 kansarme gezinnen bereikten, waarvan 74 volledig nieuw waren en 58 bekend van de voorgaande schooljaren. Belangrijk daarbij is dat het grootste deel van die gezinnen door de scholen zelf zijn doorverwezen naar het OCMW voor steun. Dat is goed voor 69 procent. Elf procent zet dan weer zelf de stap naar hulp. Het Welzijnshuis, met de drie brugfiguren, houdt het momenteel bij negen procent. Kind & Gezin doet er ten slotte nog eens 5 procent bij. Al deze cijfers en percentages maken duidelijk dat kans- en gezinsarmoede in Waregem een hot item is.

Schepen Joost Kerkhove, onder andere bevoegd voor de lokale armoedebestrijding en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, is zich daar heel goed van bewust. Hij stipt aan dat er al sinds halfweg 2015 hard wordt gewerkt aan de problematiek.

Samenwerking Pelicano

“Kansarmoede, kinderarmoede, gezinsarmoede: we zijn er al jaren hard mee bezig. En we gaan nog verder. Sinds begin dit jaar werken we samen met de Stichting Pelicano, die van het bestrijden van kinderarmoede in het land haar hoofddoel heeft gemaakt. Onze intenties lopen parallel. Vandaar de logische stap om elkaars knowhow uit te wisselen. Pelicano is voor ons heel belangrijk omdat het over de nodige tools beschikt, die wij zelf goed kunnen gebruiken. Daarbij gaat het dan ook letterlijk over ondersteuning en over financiële middelen vrijmaken voor de kansarme gezinnen. De centen komen rechtstreeks bij de kinderen terecht, zodat die de gepaste basisopvoeding op school kunnen krijgen, net als alle andere schoolgaande kinderen. Ook nog dit: zowel allochtone als autochtone gezinnen met kinderen leven in armoede bij ons in de stad. In Brussel gaat het wellicht over 4 op 10, in Waregem zelf over 1 op 10. Maar die 1 blijft er te veel aan. Daarom is samenwerking met Pelicano een flinke stap vooruit en is de inbreng van onze drie brugfiguren van heel groot belang.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier