Voorstelling van plannen voor vernieuwde Kosmos in Westouter uitgesteld

Vakantiecentrum Kosmos in betere tijden. © a-EF
Redactie KW

De bekendmaking van de plannen voor een complete make-over van het vakantiecentrum Kosmos op de Rodeberg, voorzien voor het begin van de zomer, wordt uitgesteld. “We verschuiven de aangekondigde presentatie naar een latere datum of vervangen die door een digitaal platform. Er is nog te veel werk om nu al op een degelijke manier alles te kunnen presenteren”, zegt eigenaar Hendrik Daem.

In de herfst van vorig jaar werd bekend dat Hendrik Daem van de Blauwpoorthoeve in Westouter de nieuwe eigenaar werd van de Kosmos. Sindsdien heeft Daem met zijn teams een aantal modellen voor vernieuwing uitgewerkt, zoals de waterpartijen en het modernisme in relatie tot de natuur.

“We spiegelen ons aan bestaande projecten in Europa, zoals het museum voor moderne kunst in Kopenhagen, en willen de sfeer die daar hangt meenemen naar de Kosmos”, aldus Hendrik Daem.

“Het tweede concept is de renovatie van het hotel. Ook hier willen we niet wedijveren met mastodonten met vele sterren in grootsteden, maar kiezen we voluit voor een five billion star hotel, een plek waar kan worden genoten van de sterrenhemel.”

Er komt ook opnieuw een zwembad. “Maar wel aangepast aan deze tijden. Ik spreek dan ook liever over een waterpartij, die toegankelijk is voor gasten en voor dagjestoeristen met een dagpas.”

Verhaal sinds 1934

Het verhaal van de Kosmos gaat terug tot het jaar 1934. Het centrale gebouw werd opgetrokken in modernistische stijl en deed dienst als jeugdhotel, restaurant en bar. Het vakantiedomein werd voornamelijk bekend om z’n openluchtzwembad. In 2005 legde de uitbater de boeken neer en daarna raakte het vakantiecomplex in verval. In 2009 werd de Vlaamse Overheid eigenaar van het vakantiedomein en het hoofdgebouw. In 2013-2014 legde Natuur en Bos een recreatief landschapspark aan, met een openluchtamfitheater en tunnels, glijbanen en spelelementen.

Eerder werd 2025 naar voren geschoven als openingsjaar voor de nieuwe Kosmos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier