Voorstelling GRUP ‘De Akkerbeek’ gestart

Schepen Tina Ledaine: “Het gaat om een viertal clusters van ongeveer 36 woningen, telkens met een centrale gemeenschappelijke groene zone.”© Foto Coghe
Schepen Tina Ledaine: “Het gaat om een viertal clusters van ongeveer 36 woningen, telkens met een centrale gemeenschappelijke groene zone.”© Foto Coghe
Redactie KW

Ten noorden van de Gilbert Debreuckstraat hebben de sociale huisvestigingsmaatschappijen Vivendo en Woonwel 4 hectare bebouwbare grond ter beschikking, die ze in samenwerking met het gemeentebestuur willen ontwikkelen.

Die twee maatschappijen hebben de handen in elkaar geslagen en willen er zo’n 140 sociale woningen bouwen. Deze plannen liggen nog tot 30 april ter inzage in het gemeentehuis in Ichtegem. Ze zijn ook raadpleegbaar op de website van de gemeente. Op maandagavond 22 maart om 19 uur is er een participatie- en infomoment waar Vivendo en Woonwel hun plannen zullen toelichten. Die consultatie zal digitaal gebeuren en vragen zullen via chat gesteld kunnen worden.

Achterstand

“Het GRUP ‘De Akkerbeek’ is ruimer dan die 4 hectare, maar nu wil men al de plannen voor het gedeelte waar sociale woningen op voorzien zijn naar voor schuiven” vertelt bevoegd schepen Tina Ledaine (Liberaal 2018). “Het gedeelte tussen de August Vermeylenstraat en de Akkerbeekstraat kan nog bebouwd worden. Het stuk is in handen van Woonwel en Vivendo.”

“Ichtegem heeft een historische achterstand wat het aanbod van sociale woningen betreft en werd daar zelfs voor op het matje geroepen bij de Vlaamse Overheid. Het is namelijk wettelijk opgelegd dat er in elke Vlaamse gemeente een minimumaanbod moet zijn van sociale huisvesting. Volgens de door Vlaanderen vooropgestelde norm moet Ichtegem nog ongeveer 80 sociale woningen kunnen aanbieden. Er zijn nu wel al een aantal initiatieven die meer concrete vorm aannemen zoals de 15 woningen die de Sociale huisvestingsmaatschappij de Mandel, nabij de bibliotheek, gepland heeft en de plannen die Vivendo heeft voor een aantal sociale huurappartementen aan het Boomplein in Eernegem.”

Open ruimte en groen

“Daarenboven merken we een stijging van het aanbod aan sociale huurwoningen dat via JOGI, het sociaal verhuurkantoor, op de markt wordt gebracht. Een positieve evolutie dus op het vlak van sociale huisvesting, maar onvoldoende voor het gestelde objectief. Vandaar dat de plannen voor het woonproject aan de Akkerbeek van onder het stof worden gehaald. De plannen beschrijven een viertal clusters van ongeveer 36 woningen, telkens met een centrale gemeenschappelijke groene zone.”

“Er wordt trouwens over het algemeen veel aandacht besteed aan open ruimte en groen. Er is ook gedacht aan voldoende parkeerruimte. Het aanbod omvat 20 procent koop- en 80 procent huurwoningen. De woningzone wordt voor gemotoriseerd verkeer ontsloten via de August Vermeylen Straat, Willem Elsschotstraat en de Akkerbeekstraat.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier