Voorstelling fotojaarboek perskring en uitreiking persprijs in Lichtervelde

Het fotojaarboek bestaat uit foto’s van Mia Nolf, Kurt Desplenter en Veronique Bruyneel. (foto Kurt)© Foto Kurt
Het fotojaarboek bestaat uit foto’s van Mia Nolf, Kurt Desplenter en Veronique Bruyneel. (foto Kurt)© Foto Kurt
Redactie KW

Zondag wordt het 26ste fotojaarboek van de perskring officieel voorgesteld en wordt ook de persprijs uitgereikt. Fotograaf Kurt Desplenter is tevreden met het resultaat. “Dit jaar zijn het niet enkel foto’s die ik genomen heb, maar ook ‘coronapics’ van Mia Nolf en Véronique Bruyneel.”

Zoals elk jaar brengen de leden van de perskring hun fotojaarboek uit, dat de gebeurtenissen van 1 september 2019 tot en met 31 augustus 2020 samenvat in beelden. De teksten werden geschreven door henzelf: Marijn Follebout, Sam Vanacker, Johan Vandenbussche, Gido Van Imschoot en Johny Vansevenant. Patrick Cornillie nam de eindredactie voor zijn rekening, Kurt Desplenter de lay-out en het drukwerk gebeurde door de Verma. “Het voorwoord werd zoals steeds geschreven door de winnaar van de vorige persprijs, dit jaar dus door Henk Boucquez. Deze keer hebben we ook een slotwoord, geschreven door burgemeester Ria Pattyn. Dit in plaats van een speech tijdens de voorstelling die dit jaar door corona niet kan doorgaan”, vertelt Kurt.

Ook andere fotografen

Het fotojaarboek wordt uitgegeven door de Heemkundige Kring Karel Van de Poele. De foto’s werden niet enkel genomen door Kurt, maar ook door Veronique Bruyneel en Mia Nolf. “We hebben direct ingespeeld op het coronajaar. Er konden veel minder activiteiten plaatsvinden, dus zouden er minder foto’s zijn. Dus heb ik op Facebook een oproep gedaan om mooie foto’s in te sturen over corona. Daaruit is dan de samenwerking met Véronique en Mia gekomen. Hun foto’s zijn van heel mooie kwaliteit en het fotojaarboek is doorspekt met hun coronapics.”

De foto’s van Kurt staan in kleur in het boek, de foto’s van beide andere Lichterveldse fotografes zijn allemaal zwart-wit. “Dat zorgt voor een mooi contrast. Véronique haar foto’s zijn hoofdzakelijk foto’s van het applaudisseren voor de zorg en de activiteiten rond het station. Mia maakte vooral vensterfoto’s, dus foto’s van mensen op afstand, vaak van achter een raam. Het leeuwendeel van de foto’s rond corona komt van hen. Zelf heb ik er ook enkele, waaronder dat op de voorpagina, de raamgedichten en de vlaggen aan het gemeentehuis.”

Het opmerkelijkste beeld voor Kurt Desplenter is dat van de voorpagina. “Die foto vertelt het volledige jaar. Het is een alles omvattend beeld voor dit coronajaar, van een bewoner in het rusthuis die een gesprek voert met enkele verpleegsters, allemaal met mondmasker, achter glas”, aldus Kurt.

Uitreiking persprijs

Het ‘Bronzen accordeonnetje’, de jaarlijkse persprijs van de Lichterveldse perskring, wordt voor de 25ste keer uitgereikt aan de persoon of vereniging die Lichtervelde het voorbije jaar in de kijker zette. Vorige winnaars waren onder andere het Vijverkaffee, Café Wolf, enkele jeugdbewegingen, kunstenaar Ron Deblaere, Cinema De Keizer… Wie het dit jaar zal worden, komen we zondag 21 februari te weten. “De uitreiking is in beperkte kring, met de leden van de perskring en de winnaars. Er zal bovendien een eyecatcher te zien zijn”, vertelt Kurt mysterieus. Benieuwd wie deze keer de prijs in de wacht sleept en wat de eyecatcher is? Bekijk zondag dan zeker www.kw.be.

(SG)

Het fotojaarboek kost 17,50 euro en is te verkrijgen op lichterveldekooptlokaal.be of in de bibliotheek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.