"De mondmaskers moeten gereserveerd worden voor medisch en verzorgend personeel", zegt ere-vrederechter Jan Nolf, in een interview in Knack. "Toch zie ik vandaag in Brugge mensen rondlopen met een mondmasker. Dat is wellicht onnodig. Want ofwel ben je niet besmet en dan heeft zo'n mondmasker weinig zin. Ofwel ben je besmet en dan moet je simpelweg níet buitenkomen, mondmasker of niet. Enkel voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en voor zorgpersoneel heeft het gebruik van zo'n masker zin. Daarom is het belangrijk dat mondmaskers voor hén beschikbaar blijven."

Gemaskerd rondlopen

Daarom wil Jan Nolf, nochtans geen grote fan van de GAS-boetes, het systeem inzetten tegen onnodig gebruik van mondmaskers. "In de meeste stedelijke reglementen is gemaskerd rondlopen verboden - uitgezonderd tijdens carnaval. Als je dat handhaaft en gezonde mensen beboet die met een mondmasker rondlopen, dan is dat een signaal. En dat kan mensen ertoe aanzetten om, wanneer ze mondmaskers hebben liggen, die af te geven bij apothekers. Vandaaruit kunnen ze dan verdeeld worden naar de ziekenhuizen. Dit GAS-verbod is gemakkelijk te handhaven. Je ziet in één oogopslag de overtreding en je kan meteen op straat ingrijpen."

Giulia Geraci uit Knokke-Heist, op een archiefbeeld met haar mama. (GF)

Dat voorstel zet bij sommige mensen kwaad bloed. Zoals bij Giulia Geraci uit Knokke-Heist. "Natuurlijk moeten de medische mondmaskers naar het verzorgend personeel gaan, daar bestaat niet de minste twijfel over", reageert ze. "Maar niemand zal me beletten om met een mondmasker, gemaakt door mijn beste vriendin, op straat te lopen. Gisteren moest ik om een voorschrift bij de dokter, daarna naar de apotheek. En ik liep rond met een stoffen mondmasker en handschoenen rond, ja. Thuis leef ik met een risicopatiënt. Mijn mama heeft longkanker gehad, heeft maar anderhalve long en is sinds een paar jaar in behandeling voor een darmziekte, die ervoor zorgt dat haar immuunsysteem enorm zwak is."

"Nog te veel yolo-debielen nemen de situatie niet au sérieux en blijven rondlopen. Ik blijf mijn mondmasker dragen, omdat ik mijn moedertje wil beschermen. Dagelijks hebben we contact met onze familie in Italië. Ik weet waarom ik dit doe..."

"De mondmaskers moeten gereserveerd worden voor medisch en verzorgend personeel", zegt ere-vrederechter Jan Nolf, in een interview in Knack. "Toch zie ik vandaag in Brugge mensen rondlopen met een mondmasker. Dat is wellicht onnodig. Want ofwel ben je niet besmet en dan heeft zo'n mondmasker weinig zin. Ofwel ben je besmet en dan moet je simpelweg níet buitenkomen, mondmasker of niet. Enkel voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en voor zorgpersoneel heeft het gebruik van zo'n masker zin. Daarom is het belangrijk dat mondmaskers voor hén beschikbaar blijven."Daarom wil Jan Nolf, nochtans geen grote fan van de GAS-boetes, het systeem inzetten tegen onnodig gebruik van mondmaskers. "In de meeste stedelijke reglementen is gemaskerd rondlopen verboden - uitgezonderd tijdens carnaval. Als je dat handhaaft en gezonde mensen beboet die met een mondmasker rondlopen, dan is dat een signaal. En dat kan mensen ertoe aanzetten om, wanneer ze mondmaskers hebben liggen, die af te geven bij apothekers. Vandaaruit kunnen ze dan verdeeld worden naar de ziekenhuizen. Dit GAS-verbod is gemakkelijk te handhaven. Je ziet in één oogopslag de overtreding en je kan meteen op straat ingrijpen."Dat voorstel zet bij sommige mensen kwaad bloed. Zoals bij Giulia Geraci uit Knokke-Heist. "Natuurlijk moeten de medische mondmaskers naar het verzorgend personeel gaan, daar bestaat niet de minste twijfel over", reageert ze. "Maar niemand zal me beletten om met een mondmasker, gemaakt door mijn beste vriendin, op straat te lopen. Gisteren moest ik om een voorschrift bij de dokter, daarna naar de apotheek. En ik liep rond met een stoffen mondmasker en handschoenen rond, ja. Thuis leef ik met een risicopatiënt. Mijn mama heeft longkanker gehad, heeft maar anderhalve long en is sinds een paar jaar in behandeling voor een darmziekte, die ervoor zorgt dat haar immuunsysteem enorm zwak is.""Nog te veel yolo-debielen nemen de situatie niet au sérieux en blijven rondlopen. Ik blijf mijn mondmasker dragen, omdat ik mijn moedertje wil beschermen. Dagelijks hebben we contact met onze familie in Italië. Ik weet waarom ik dit doe..."