Voorspelde babyboom lijkt toch vooral een fabeltje

© Bart Vantieghem
© Bart Vantieghem
Hannes Hosten

Al lachend werd het wel eens gezegd: een lockdown, dat kan alleen maar goed zijn voor de vruchtbaarheid van onze jonge gezinnen. Mensen zitten thuis en moeten toch iéts te doen hebben. Maar negen maanden na het begin van de eerste lockdown half maart valt van een babyboom in West-Vlaanderen niets te merken.

We informeerden in het AZ Sint-Jan Brugge, het AZ Damiaan in Oostende, het AZ Delta in Roeselare, het AZ Groeninge in Kortrijk en het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. Maar nergens is sprake van een toename van het aantal geboorten in de maand december. Blijkbaar hadden jonge mensen in het begin van de lockdown toch wel andere bezigheden dan het maken van kindjes.

In het AZ Sint-Jan in Brugge verwachten ze op iets langere termijn wél een groter aantal baby’s. “In december verwachten we 7 procent meer bevallingen, in januari 17 procent meer en in februari zelfs 35 procent meer”, luidt het op de kraamafdeling. “Maar we willen daar heel voorzichtig mee zijn, eigenlijk kan je dat pas zeggen nadat de baby’s geboren zijn.”

In Brugge is er dus misschien wel een babyboom op komst in februari, maar die trend wordt niet bevestigd in Kortrijk of in Oostende. Hoe mooi het ook zou zijn, we hebben dus voorlopig geen aanwijzingen om te zeggen dat een lockdown goed is voor de geboortecijfers.


Dit jaar ouder geworden? Stuur dan een foto van je kleine spruit in op KW.be/beebee voor verschijning in onze babyspecial KW Beebee. En maak kans op een waardebon van 1.000 euro én een fotoshoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier