Vooroorlogs kerkhof blootgelegd aan Sint-Medardusplein in Wijtschate

Er werden verschillende graven uit de middeleeuwen teruggevonden. © Agentschap Onroerend Erfgoed (repro EF)
Redactie KW

In Wijtschate wordt de toekomstige rioleringszone op het Sint-Medardusplein aangepakt. Vanaf de eerste kraanhap kwamen restanten van stoffelijke resten aan het licht. Deze keer niet uit de Eerste Wereldoorlog, maar wel van het vooroorlogse kerkhof van Wijtschate.

“Naast skeletten uit de 19de eeuw werden tijdens de voorbije week ook resten van begravingen uit de volle middeleeuwen aangetroffen. Zo gaan we meteen terug richting de bewoners bij de stichting van het dorp Wijtschate”, verduidelijkt Koen Baert van de gemeente.

“Tijdens de opgravingen werden verschillende antropomorfe graven gevonden. Een antropomorf graf is een graf dat de menselijke omtrek sterk benadert. Het graf is het breedst aan de schouders en smaller naar het voeteinde toe. Voor het hoofd werd vaak een nis uitgespaard, waarvan de bodem soms enkele centimeters hoger ligt. Antropomorfe graven waren in Vlaanderen slechts in gebruik tot in de 13de eeuw, met een hoogtepunt in de 10de en 11de eeuw.”

Widisgat

Koen Baert geeft ook nog mee dat de oudste benaming van Wijtschate Widisgat is en dat deze dateert uit 961. “De antropomorfe graven brengen ons terug tot deze oudste dorpsfase; de verdere studie zal hierover nieuwe inzichten opleveren.”

Eerder werden in de Hospicestraat in Wijtschate heel wat vondsten gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het onderzoek leverde vijf loopgravenstructuren, een bunker en twee schuilplaatsen op, allen gebouwd door de Duitsers. Er werd toen ook een bovenarm van een soldaat gevonden. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier