Voormalige pluimveeslachterij Lammens wordt bedrijventerrein

Eigenaar Global Estate Group heeft een aanvraag ingediend om zowat alle bestaande gebouwen van de voormalige pluimveeslachterij te slopen en de verhardingen te verwijderen. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het domein van de voormalige pluimveeslachterij Lammens in Wijnendale ligt al geruime tijd te verkommeren. De Oostkampse Global Estate Group heeft de site gekocht en wil ze omvormen tot een terrein met kleinschalige bedrijven, een zogenoemd kmo-park. De Torhoutse gemeenteraad is die plannen genegen.

Maandagavond gaven de gemeenteraadsleden groen licht voor het ontwerp van een brownfieldconvenant voor de genoemde site. De brownfieldconvenanten zijn door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om zogenoemde brownfields te herontwikkelen. Brownfields zijn verwaarloosde, vervallen en/of verontreinigde gronden. Het convenant voor de Wijnendaalse site Lammens wordt afgesloten tussen de Vlaamse regering, ontwikkelaar Global Estate Group, Aquafin en het stadsbestuur.

Interesse van ondernemers is groot

“We zijn er voorstander van dat de oude site Lammens zo snel mogelijk een nieuwe bestemming krijgt”, zei burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “De voormalige kippenslachterij zal omgevormd worden tot een kmo-park. De interesse van de Wijnendaalse ondernemers is groot en dat doet ons plezier.”

Binnen het convenant maken de partners afspraken om de site te transformeren naar een terrein waar meerdere kleinere, lokale bedrijven hun stek vinden. Daarnaast wordt het woonlint langs de Wijnendale-Stationsstraat verder afgewerkt en voorziet Aquafin een waterzuiveringsinstallatie voor Wijnendale.

Opmaak Ruimtelijk Uitvoeringsplan

“Om de bestemmingswijziging juridisch te verankeren, is de opmaak van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) noodzakelijk”, vervolgde de burgemeester. “We hebben met de stad al een aantal stappen gezet daarvoor. Ook de buurtbewoners zijn betrokken bij de startnota van het RUP. Telkens stellen we duurzaamheid, vlotte mobiliteit, ruimtelijke kwaliteit en vergroening voorop.”

Intussen heeft eigenaar Global Estate Group een aanvraag ingediend om zowat alle bestaande gebouwen te slopen en de verhardingen te verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier