Voormalige gemeenteraadsleden starten samen zomerbar Peloeze

Het team van zomerbar Peloeze pakt straks uit met een erg uitgebreid aanbod om bezoekers te plezieren. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Twee voormalige Groen-gemeenteraadsleden – Sammy Roelant en Bruno Mostrey – en een resem zelfstandigen uit de horeca- en cateringsector baten deze zomer een zomerbar uit op het domein van Freinetschool De Tandem in Sint-Kruis. “Ik heb een verleden in de horeca en het kriebelde al een tijdje om weer eens iets in die richting te doen”, zegt Sammy Roelant.

Sammy Roelant en Bruno Mostrey vormden in de voorbije legislatuur een groene tandem in de Brugse gemeenteraad. Intussen namen ze afscheid van de gemeenteraad, maar Sammy en Bruno slaan deze zomer opnieuw samen de hand aan de ploeg: samen met nog een resem zelfstandigen uit de horeca- en cateringsector gaan ze zomerbar Peloeze uitbaten. Locatie is het grote en groene domein van Freinetschool De Tandem in Sint-Kruis.

“Dit plan komt voort uit een dubbele vaststelling. Iedereen heeft veel moeten missen tijdens de lockdown, vooral op sociaal gebied. Daarnaast hadden ook veel creatieve kleine zelfstandigen het moeilijk tijdens de lockdown. Met Peloeze willen we voor beiden een oplossing brengen”, zegt mede-initiatiefnemer Bruno Mostrey, ook voorzitter van vzw Varieté Brugeois, een vereniging die lokale kwalitatieve animatie wil bieden. “Lokale zelfstandigen brengen een zomerbar, een cocktailstand, een foodbar, een ijsjeskar… Maar we plannen ook zaken als een festivalletje met ecoproducten, akoestische klassieke muziek, yogalessen, een fototentoonstelling en nog veel meer. Allemaal kleinschalige, relaxte sociale dingen waarmee we hopen een aantrekkelijke chillzone mét meerwaarde en een goede samenwerkingspartner voor de buurt te zijn. Bovendien kunnen lokale zelfstandigen met goede ideeën de hele zomer bij ons terecht voor leuke samenwerkingen. Ons motto? Dolce far niente!”

Uitgebreid aanbod

Sammy en Bruno zullen samen met cateraar en personal chef Jeroen Borglevens van Robuusk de eigenlijke zomerbar ‘Don Barzon’ runnen. “Onder andere als barman in Ma Rica Rokk en later met mijn eigen broodjeszaak en café heb ik een verleden in de horeca en het kriebelde al een tijdje om opnieuw iets in die richting te doen”, aldus Sammy, die beroepshalve als consulent bij het vrijzinnig centrum demens.nu in Ieper actief is. “We werken samen met Brugge tripel om frisse, lokale biertjes van het vat te tappen. Daarnaast hebben we ook lekkere wijnen en uitdagende frisdranken en dat alles met aandacht voor ecologische productie.” Jeroen Borgleven van Robuusk vult aan: “Onze tapaskaart en hapjes zullen een wereldkeuken met creatieve toets oproepen.” Sammy Roelant verduidelijkt dat het evenement ook ‘coronaproof’ zal ingericht worden. De site wordt ingericht in afzonderlijke zones per ‘bubbel’ en omdat er geen luide muziek kan en mag gespeeld worden, komen er luidsprekers verspreid over het domein, dichtbij de zitplaatsen. Reinaut Vandamme en Lars Pillen zullen samen de cocktailbar op het domein uitbaten. “Ik volgde de wereldberoemde cocktailopleiding aan de European Bartender School in Dublin. Mijn vingers tintelen om aan de slag te gaan en de Bruggelingen te verblijden met een beetje zomer in een glas”, klinkt het bij Reinaut. En dan zijn er ook nog Pieter Demarest en Jasper Vandaele die met ‘Canapé by Gastroluxe’ trendy hapjes en gerechtjes aanbieden. “We vinden lokale producten en kwaliteit zeer belangrijk. Dat is tijdens deze coronaperiode nog meer gebleken. Daar willen we verder op bouwen. Zo bieden we een Northsea fishburger aan, kroketjes van Bekegemse eend en Rodenbach of een verrassend vegetarisch gerecht aan”, legt Pieter Demarest uit. Ook schooldirecteur Mike Goudeseune van Freinetschool De Tandem is een tevreden man: ‘Het zou spijtig zijn als ons prachtige domein in de zomer ongebruikt blijft. Dit past voor mij in het concept ‘brede school’. Kinderen, grootouders, ouders zullen een hele zomer lang een welkome thuis vinden in onze groene Oase tussen Moerkerkse en Maalsesteenweg. Lokaal ingebed, ecologisch, creatief,… het zijn allemaal zaken die in de filosofie van de Tandem passen.”

Liefhebbers van roomijs in de meest uiteenlopende smaken zullen ten slotte bijzonder graag horen dat ook Martin Manders van Da Vinci, een van Brugges populairste ijssalons, deze zomer present tekent op Peloeze. “We hopen op een mooie, veilige zomer zodat we allemaal kunnen bekomen van een moeilijke tijd, op een veilige manier kunnen genieten én elkaar ontmoeten. ‘Dolce far niente’ daar steken wij onze handen voor uit de mouwen”, besluit Sammy Roelant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier