Voormalige dancing D’Yore gaat tegen de grond

De Villa D'Yore (foto) is niet meer. De dancing waar zoveel koppels elkaar hebben ontmoet, is verdwenen. © foto JS
Johan Sabbe

De Villa D’Yore, gelegen langs de Oostendestraat op het prachtige, in het groen ingebedde domein aan de overzijde van het Kasteel Wijnendale, ligt tegen de grond. Of toch bijna. Het gebouw dat ooit befaamd én berucht was als de discotheek Megadrôme D’Yore wordt grondig omgebouwd tot een woonhuis.

Het charmante optrekje met tuin is eigendom van de familie Eddy Gryson. Diens dochter zal samen met haar man binnen het bestaande volume van de vroegere villa en dancing een privéwoning bouwen. Het in de regio alom bekende pand commercieel uitbaten, zat er niet meer in, gezien de vele wettelijke beperkingen. En dus is – op enkele muren na – een opvallend herkenningspunt, een zogenoemd landmark, nabij de kasteelbocht verdwenen. Het doet raar nu de witte villa er niet meer staat en er een bouwkraan is verrezen. Veel streekgenoten, ook bekende koppels, hebben elkaar in vervlogen jaren voor het eerst op de knusse dansvloer van de blitse Megadrôme D’Yore ontmoet.

Eind 1995 verzegeld

Ettelijke jaren is de Megadrôme D’Yore, onder meer onder impuls van Hervé Taveirne, een succesverhaal geweest. Acht jaar lang is Kurt Huberecht, de nu vermiste duiker voor wie er dinsdag bij zijn huis een wake plaatshad, er de vaste dj geweest. Ook Ichtegemnaar Christophe Desmet, de man achter het huidige schlagerevenement Koekelare Leeft, heeft er tot in de eerste helft van de jaren negentig als dj plaatjes gedraaid. En de Torhoutse Vanessa Jodts leerde er op de dansvloer haar man, wijlen beroepsrenner Stive Vermaut, kennen.

Helaas werden er kwalijke praktijken in de dancing vermoed en viel de politie er een aantal keer binnen op zoek naar drugsgebruikers en -dealers. Eind 1995 liet de toenmalige burgemeester Norbert De Cuyper de discotheek verzegelen, omdat ze niet over de vereiste milieu- en uitbatingsvergunningen beschikte. Zo viel het doek, want de dancing zou nooit meer opengaan. Wel werden er de voorbije jaren met wisselend succes enkele zomerbars in georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier