Voormalige Broedersschool wordt ‘t Keizershof

Het klooster wordt omgebouwd tot appartementen en lofts. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Jarenlang bleven de schoolbanken leeg in de vroegere Broedersschool en het gebouw verloederde zienderogen. De Broeders van Liefde namen contact op met enkele ondernemers die in de site wilden investeren. In januari startten de werken van ‘t Keizershof.

“Zo’n zeven jaar geleden kreeg ik een telefoontje van de Broeders van Liefde”, herinnert architect Willy De Vriendt zich, die uiteindelijk eigenaar en bouwheer zou worden van het woonproject ‘t Keizershof. “Uiteraard was ik geïnteresseerd in dit prachtige stuk erfgoed waaraan een stuk Diksmuidse geschiedenis is verbonden.”

“Anno 1847 bouwden de Broeders van Liefde op deze site een klooster, en als we verder teruggaan in de tijd komen we terecht bij de huidenvetters in de middeleeuwen. De congregatie van de Broeders van Liefde nam in 1910 haar intrek in het nieuw gebouwde klooster en schoolgebouw in de Beerststraat (Oostendestraat). Na WO I, in 1920, werden het klooster en de achterliggende schoolgebouwen heropgebouwd. Na het overlijden van enkele broeders sloot de school de deuren. Er is wel nog jaren opvang geweest voor mentaal gehandicapten en later organiseerden de Broeders van Liefde er nog kampen.”

Historisch pand

Zeven jaar geleden werd het pand toegewezen aan bouwondernemer Covemaeker, maar na drie jaar haakte het bedrijf af – ze kregen geen vergunning. Vier jaar geleden viel Willy De Vriendt opnieuw uit de boot, want groep Caenen bracht een hoger bod uit, maar strandde ook drie jaar later. “In augustus 2018 heb ik dan het pand gekocht, en in januari 2019 had ik de omgevingsvergunning”, vertelt Willy De Vriendt. “In juni kregen we de provinciale vergunning en in januari 2020 zijn we met de werken gestart van ons woonproject ‘t Keizershof. Met die naam willen we de link leggen met de wijk Keizershoek. De site, op 200 m van de markt en met schitterend uitzicht op de polders van Beerst Blote, wordt heringericht tot een kleinschalig wooncomplex met 18 entiteiten, voornamelijk appartementen en enkele lofts, met een oppervlakte van 55 tot 200 m². We combineren hedendaags comfort met de unieke charme van een historisch pand. Via vastgoedkantoor Amicus worden de woonentiteiten aangeboden tegen democratische prijzen.”

Voormalige Broedersschool wordt 't Keizershof

De bouwheer streeft naar 1 juli als opleveringsdatum voor de individuele cascodelen en 31 december voor de gemeenschappelijke delen, ondanks het feit dat de samenwerking met aannemer Kemp werd stopgezet. Bouwheer De Vriendt vreesde vooral dat aannemer Kemp niet voldoende personeel inzette om die streefdatum te kunnen halen. De respectievelijke raadsheren van de twee partijen konden hun cliënten overtuigen tot een dading om het geschil te beëindigen. De bouwheer kan zich nu weer tenvolle toeleggen op de realisatie van het project.

Privétuintjes

“We hechten ook veel belang aan privacy, en daarom zorgen we voor zoveel mogelijk aparte toegangsdeuren naar de wooneenheden. Vooraan krijgt iedereen een voortuintje met groenblijvende ligusterhagen. De 6 grote bomen en de structuur van de binnenkoer blijven behouden. Er komt ook nog een fietsenstalling. Achteraan komen er privétuintjes, en alle appartementen hebben een zonnig terras. In september/oktober wordt de ondergrondse garage aangelegd. We voorzien ook een kunstatelier, een mindervalidentoegang en een hellend vlak”, besluit Willy De Vriendt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier