Voormalig zaakvoerder Dirk Vanhooren keert terug voor 40ste verjaardag café

Dirk Vanhooren (links) en Regnier De Muynck. © Davy Coghe
Redactie KW

In 1979 opende Dirk Vanhooren ‘De 13de-eeuwse Brugse Kelder’ in de Kuipersstraat 33. Als zaakvoerder-muzikant bouwde hij zijn horecazaak uit tot de hotspot die het vandaag als ‘Le Trappiste’ nog steeds is. “Deze unieke kelder geniet omwille van zijn middeleeuwse karakter wereldfaam”, zegt huidig uitbater Regnier De Muynck, die zondag 28 april Dirk Vanhooren als muzikant te gast heeft.

In de jaren 70 ruilde Dirk Vanhooren een professioneel bestaan als bankbediende voor dat van muzikant. Hij zong en nam achter de keyboards plaats. Dit bracht hem zowel in plaatselijke cafés als op cruiseschepen.

“In 1979 besloot ik zelf een horecazaak op te starten”, vertelt de nu 71-jarige Vanhooren. “Ik nam de kelder in de Kuipersstraat 33 van wijlen Georges Van Maele over en opende er samen met mijn toenmalige levensgezellin Andrea Casier ‘De 13de-eeuwse Brugse Kelder’. Vanaf dag één kwam er veel volk over de vloer. Locals én toeristen, veel groepen ook uit de meest uiteenlopende landen, van Engeland tot Japan. Op den duur werd het zo druk dat ik, na het volgen van kooklessen, zelf in de keuken ging staan. We stonden bekend voor kip aan ‘t spit, breugelmaaltijden en banketten. Soms gebeurde het dat ik in mijn koksplunje achter mijn orgel kroop om muziek te spelen. (lacht) Ongelofelijke tijden hebben we hier beleefd! We hadden een klant die elke zondag en dinsdag kwam en dan geregeld zelf de microfoon nam om ‘Ik ben zo eenzaam onder jou’ te zingen. (lacht) Zelfs onze huidige koning Filip is hier langs geweest, toen hij nog prins was. Ook de wereldberoemde band The Platters en Johnny Logan zijn nog in deze kelder afgedaald.”

Gereputeerd biercafé

Eind jaren 90 kwam Vanhoorens zoon Kevin in de zaak. In 2005 werd hij zelf zaakvoerder maar dit werd geen succes. Enkele jaren later ging op deze locatie Soirée Cinq open, maar die loungebar was geen lang leven beschoren.

In 2013 werd de zaak overgenomen door Regnier De Muynck (54), die in Brussel faam had verworven met De Biertempel, en zijn toenmalige Engelse zakenpartner Martin Matthews. Matthews had in Manchester een café genaamd Le Trappiste en deze naam werd overgenomen. Na een halfjaar keerde Matthews terug naar zijn vaderland en stapte de ingeweken Italiaan Andrea D’Aniello als vennoot in de zaak. “Samen hebben we Le Trappiste uitgebouwd tot een gereputeerd biercafé”, zegt De Muynck. “In de begindagen hadden we twaalf bieren on tap, vandaag zijn dit er 25. Vooral onze proeverij met vijf kleine glaasjes Belgisch bier is een schot in de roos. De combinatie van een biercafé met een keuken is heel moeilijk. De overheid legt heel strenge normen op, ook voor iemand die gewoon een croque monsieur wil serveren.” Dirk Vanhooren beaamt. “Ik zou er nooit meer aan beginnen. Vandaag ben je meer boekhouder dan caféuitbater. Is dat de bedoeling van de overheid?”, zucht hij. (Stefaan Van Volcem)


Op zondag 28 april neemt Dirk Vanhooren vanaf 11 uur plaats achter zijn piano in keldercafé Le Trappiste (Kuipersstraat 33) voor een uniek concert. Toegang: 50 euro met inbegrip van een aperitief en een brunchbuffet. Info en reservatie: 0475 45 50 06.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier