Voormalig uitbater M-Onkey Bar in Roeselare in cel voor zedenfeiten met minderjarigen

© iStock
Redactie KW

De voormalige uitbater van de Roeselaarse M-Onkey Bar zit al vijf maanden in de cel. Hij wordt er van verdacht minderjarige jongens in ruil voor gratis drankjes seksuele diensten te hebben gevraagd. Op zijn proces voor de correctionele rechtbank van Kortrijk riskeert hij vier jaar cel.

In april 2019 sloot M-Onkey Bar in de kelder van het Zuidpand noodgedwongen de deuren omdat de ex-Grand Bazaar gesloopt zal worden. Toen al was uitbater Désiré H. (32) al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 7 maanden omdat hij in ruil voor geld seks met een minderjarige had gevraagd. “Het is duidelijk dat hij hier geen lessen uit trok”, vond de openbare aanklager. “Hij richtte zich telkens tot minderbegaafde, minderjarige jongens.”

Het was een begeleider van orthopedagogisch centrum Sint-Idesbald in Hooglede die na de zomer van 2019 aan de alarmbel trok. Hij had van kwetsbare jongeren die er begeleid worden, opgevangen dat ze oneerbare voorstellen kregen van Désiré H. Op 16 oktober vloog H. in de cel. Uit onderzoek van zijn telefoon bleek inderdaad dat hij enkele minderjarige jongens van soms maar 15 jaar oneerbare voorstellen deed om seksuele handelingen te hebben. In ruil kregen ze in zijn café gratis drankjes, af en toe betaalde hij gewoon voor hun diensten. In de jacuzzi van zijn woning kwam het in ieder geval af en toe tot seks.

H. ontkende via zijn advocaat dat er sprake was van verkrachting. “Er was geen dwang, geen geweld, geen bedreigingen”, klonk het. “Dat de jongeren er achteraf spijt van kregen, bewijst niet dat er verkrachting was.” Hij bekende wel geld te hebben gegeven in ruil voor seksuele handelingen. “Zijn leven speelde zich ‘s nachts af en hij dacht dat de jongeren zijn vrienden waren”, aldus nog advocaat Maarten Vinckier. “Hij dacht nog zelf dat hij één van hen was, niettegenstaande hij al 32 is. In de cel is het besef gegroeid dat zijn gedrag niet ok was en dat hij hulp nodig heeft. Hij moet vrienden van zijn eigen leeftijd zoeken.” Hij vroeg de rechter een straf met begeleidende voorwaarden.

Naast de celstraf van vier jaar eiste de openbare aanklager ook een boete van 8.000 euro, een beroepsverbod van 20 jaar en een verbod om gedurende 20 jaar nog functies uit te oefenen waarbij hij in aanraking komt met minderjarigen. De rechter velt op 25 maart een vonnis. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier