Voormalig Torhoutenaar Rudy Aernoudt schrijft scherp boek over corona

De uit Torhout afkomstige Rudy Aernoudt. (JS)
Johan Sabbe

Ex-Torhoutenaar Rudy Aernoudt, hoofdeconomist bij de Europese Commissie, heeft niet gewacht tot de coronacrisis voorbij is om er zijn gedachten scherp over op papier te zetten. Zijn boek is net uit: ‘Coronavirus: elektroshock voor België?’. Hij zegt te hopen dat na corona het onmogelijke mogelijk wordt, met name een staatsbestel uitbouwen dat alleen ten dienste staat van het algemeen belang en niet van persoonlijke of partijbelangen.

Rudy Aernoudt (59) is afkomstig uit de Torhoutse wijk Don Bosco, waar hij basisonderwijs volgde en in zijn jeugdjaren bij de Chirojongens actief was. Zijn secundair onderwijs liep hij aan het lokale Sint-Jozefsinstituut (college). Zijn enige broer Ronny (64) woont nog altijd in Torhout.

Covid-19 als wake-upcall

Rudy heeft aan de KU Leuven economie en filosofie gestudeerd en schoolde zich daarna nog bij aan het Europacollege in Brugge. Na een aantal jaar in de bankwereld ging hij in 1988 de Europese toer op. In 1996 werd hij hoofdeconoom van de Europese Commissie. Hij is momenteel ook professor economie en ondernemingsbeleid aan de universiteiten van Gent en Nancy. Hij is voorts op diverse politieke kabinetten actief geweest. Aangezien hij geen blad voor de mond neemt, ontpopte hij zich in het politieke wereldje geregeld tot luis in de pels. Intussen is Rudy al zowat 35 jaar uit Torhout weg, al keert hij nog af en toe terug, onder andere om bij Ronny en diens vrouw Isabelle Van Cleven langs te gaan. Momenteel woont hij in Deurle, een deelgemeente van Sint-Martens-Latem.

Waarom een boek over corona op het moment dat het virus nog niet voorbij is? Rudy: “Omdat ik vrees dat we na de coronacrisis terugkeren naar business as usual. Wat betekent dat we een uitgeputte planeet en een gigantische schuldenberg overdragen naar de volgende generaties. Iedere baby die in België geboren wordt, krijgt een geboortepremie van 45.000 euro schulden. Dat kan toch niet langer? Covid-19 moet een wake-upcall worden. We mogen het momentum van deze crisis niet missen. In het Grieks betekent crisis zoveel als: opportuniteiten zien en beslissingen nemen.”

Geen waar voor ons geld

“We leven in het meest belaste land van Europa, waarbij vooral de middenklasse als citroenen uitgeperst wordt en het gelag betaalt”, vervolgt Rudy. “Wat krijgen we daarvoor in de plaats? Bruggen die op instorten staan, een Mexicaans leger van ambtenaren en ministers, lage pensioenen met uitzondering van die van de ambtenaren en een hoge armoedegraad. Geen waar voor ons geld dus. Op gezondheid en onderwijs na presteren de publieke diensten ondermaats. Zo kan het niet verder. Het interesseert me niet wie het in de politiek met wie doet, of wie het niet met wie wil doen, maar ik vraag een duidelijke visie voor zowel Vlaanderen als België. In mijn boek zet ik de krijtlijnen daartoe uit. Met mijn elektroshock wil ik de burger wakker schudden met feiten en cijfers. Tonen hoe erg ons land eraan toe is en tezelfdertijd aangeven dat het anders kan én moet.”

Coronavirus: elektroshock voor België? Rudy Aernoudt, 165 blz., 24 euro, in de boekhandel of www.gompel-svacina.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier