Voormalig jeugdcentrum Diezie in Roeselare gaat definitief tegen de grond

Francis Verstraete voor de panden die in de kortste keren tegen de vlakte gaan. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

De Sint-Michielsstraat is één van de belangrijkste toegangswegen naar het Roeselaarse stadscentrum en de straat krijgt een grondige facelift. Verstraetebouw nv is begonnen met de afbraak van het vroegere jeugdcentrum Diezie. Daarmee verdwijnt een historisch gebouw voorgoed uit het straatbeeld.

Tot 2013 had je in de Sint-Michielsstraat jeugdcentrum Diezie en daarvoor stond het gebouw nog bekend als Feestzalen Sint-Michiel. Sindsdien staat het pand leeg, met als gevolg dat het er de laatste jaren niet echt netjes lag. In de zoektocht naar een passende invulling, verkocht de stad het gebouw al een tijdje geleden aan bouwpromotor Verstraetebouw. De vergunning voor de bouw van een modern appartementsblok was al een jaar afgeleverd. Nu is de volledige site sloopklaar en is men in de Motestraat gestart met de eerste afbraakwerken.

Open plek

“Wanneer de site gesloopt wordt, zal dat natuurlijk voor een grote open plek zorgen in het stadscentrum”, begint Francis Verstraete van Verstraetebouw NV. Dezelfde firma heeft ook het aanpalende ‘Binnenhof’ (tot enkele maanden geleden De Regenboog, red.) gerealiseerd.

“Wij hebben immers naast het jeugdcentrum Diezie ook een garage, een nachtwinkel en vier stadswoningen in dezelfde huizenrij verworven. Wij bouwen daar 24 woonentiteiten met ondergrondse garages. Er is ook ruimte voor drie handels- of praktijkruimtes.”

“Residentie ‘t Goed, de naam zijn van het appartementencomplex, zal uit 14 appartementen langs de Sint-Michielsstraat bestaan en twee keer vijf appartementen langs de Motestraat. Er komen in de Motestraat vijf appartementen ter hoogte van huisnummer 9 waar nu de eerste afbraakwerken zijn gestart. De andere vijf appartementen in de Motestraat komen waar de inrit naar de parking van het Binnenhof zich bevindt. Boven die inrit bouwen we die appartementen.”

Geen assistentieflats

“De appartementen zijn hoofdzakelijk tweeslaapkamerflats en hebben een mooi balkon en een groot zuid-west zonneterras.”

“In allereerste instantie was het de bedoeling om assistentieflats te bouwen maar daarvan zijn er ondertussen voldoende in Roeselare. We opteerden dus voor comfortabele, ruime en luchtige appartementen. Aan de achterzijde zal een overdekte passage het Binnenhof met ‘t Goed en de onderliggende winkels verbinden. Er wordt gedacht aan diensten voor de eigenaars of huurders van de appartementen van ‘t Goed. Veel is mogelijk maar de concrete vragen naar diensten zien we wel.”

De Sint-Michielsstraat bij het stadscentrum wordt een moderne en mooie stadstoegang. (gf)
De Sint-Michielsstraat bij het stadscentrum wordt een moderne en mooie stadstoegang. (gf)

“Onze doelstelling is wel dat we opnieuw een topproject afleveren op een toplocatie. En neen, ik geloof niet dat er te veel appartementen komen in onze stad. Zoals gezegd, als de locatie én het vastgoedproject super zijn, moet je niet bang zijn dat de verkoop slabakt. Ja, ik zou er zeker zelf kunnen wonen. Je woont er op 50 meter van het stadscentrum en toch leef je er in een rustige omgeving. Er is een goede dienstverlening voor wie dat wenst, er is een privéparking en de binnenpatio van het Binnenhof is een echte tuin. Daarenboven is het gebouw ook aangesloten op het warmtenet wat het dan weer duurzaam en energetisch maakt.”

Klaar tegen 2021

“Uiteraard zal de kostprijs iets hoger zijn dan een doorsneeflat. De locatie en de duurdere afwerking die gebruikt worden, spelen daarin mee. Het zal een zeer correcte prijszetting zijn voor een aanbod aan heel centraal gelegen ecologische appartementen met mogelijke dienstverlening.”

De afbraakwerken zijn gestart in de Motestraat en de Sint-Michielsstraat en in oktober 2019 wordt gestart met de bouw van ‘t Goed. De ambitie is om klaar te zijn tegen het bouwverlof van 2021.”

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.