Voormalig gemeenteraadslid Tanguy Veys krijgt maand cel voor vandalisme

Tanguy Veys. © GF
Redactie KW

Oud-gemeenteraadslid in Blankenberge Tanguy Veys (47) is in beroep veroordeeld tot een maand cel voor vandalisme. In 2016 vernielde hij twee branddetectoren in de parkeertoren aan het station van Blankenberge. “Ik zou het zo opnieuw doen”, zegt hij na zijn veroordeling.

In de nacht van 17 op 18 augustus 2016 vernielde Veys samen met een kennis twee branddetectoren op de parking aan het station in Blankenberge. Op die manier wou hij het brandalarm, dat onnodig loeide, uitzetten. Veys gaf zijn fout toe en kreeg aanvankelijk opschorting van straf. Maar het parket ging in beroep om een maand cel en een boete te vorderen.

“Hij wijst iedereen met de vinger, maar zijn eigen strafblad telt zestien veroordelingen. Dan zelf een beetje de moraalridder spelen, dat is erover”, vond procureur-generaal De Smet. Veys, een ex-lid van het federaal parlement voor het Vlaams Belang, ook ex-provincieraadslid en op het moment van de feiten gemeenteraadslid in Blankenberge, vond dat hij nochtans enkel zijn burgerplicht deed. “Dat alarm ging te pas en te onpas af, al negen keer! Het was iets dat al maanden aansleepte.”

Die nacht werd hij gebeld door een radeloze man met een terminaal zieke vrouw. Toen Veys ter plaatse kwam, had de man een tang vast en knipte twee branddetectoren door. Veys zelf rukte er twee van de muur. “De situatie was onhoudbaar! De politie, de brandweer, de burgemeester, … iedereen kon optreden, maar niemand deed iets.”

Hij vroeg opnieuw de opschorting van straf, maar het hof veroordeelde hem nu tot een maand effectieve gevangenisstraf en een boete van 154 euro. “Ik ben verwonderd over de straf, als ik zie met wat anderen soms hier buiten wandelen”, reageert hij verrast na de uitspraak. “Ik blijf erbij: ik ben geen vandaal! Ik deed mijn burgerplicht en zou het morgen opnieuw doen. Ik wou enkel een man en zijn terminaal zieke vrouw helpen. Ik vind het ook sterk dat het parket er prioriteit aan geeft dit te vervolgen, als ik zie welke zaken allemaal geseponeerd worden.”

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier