Voormalig gemeenteraadslid Marnik Vandenbroucke overleden: “Grote inzet voor de gemeenschap”

Marnik Vandenbroucke (gf)
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Op 8 september is Marnik Vandenbroucke op 58-jarige leeftijd overleden. Marnik was OCMW- en gemeenteraadslid, voorzitter van zes plaatselijke organisaties en door vele mensen gekend. “Papa was in de eerste plaats een familieman, maar zijn inzet voor de gemeenschap was groot. Iedereen die dat wenst, kan op 18 september in de kerk van Hoogstade de uitvaart bijwonen”, zegt dochter Caroline.

Marnik Vandenbroucke was op vele fronten en in vele organisaties actief. Hij was een gedreven en kritisch OCMW- en gemeenteraadslid. In de beginjaren was dat bij meerderheidspartij Gemeentebelangen, tot hij in april 2007 aankondigde dat hij voortaan als onafhankelijk raadslid zou zetelen. In 2012 ging hij op de PRO-lijst van Marc Wackenier naar de verkiezingen en werd hij een van de meest kritische oppositieraadsleden. Marnik was zelf 35 jaar landbouwer en hij ijverde ook voor de landbouw, als politieker maar ook als voorzitter van ABS Alveringem. Hij richtte in Hoogstade AVOT op, een vereniging die liefhebbers van oldtimer tractoren en boerenpaarden samenbracht. Hij was sociaal geëngageerd. Wellicht net daarom voelde Marnik zich in de OCMW-raad op zijn plaats, meer nog dan in de gemeenteraad. Marnik heeft twintig jaar lang een buitengewone affiniteit gehad met de bewoners van het rusthuis, tot 2013 was dat Clep, nadien ‘t Hoge. In 2000 richtte hij met enkele gelijkgestemden feestcomité Clep op dat jaarlijks in juni een grote barbecue organiseerde. De opbrengst ging integraal naar uitstappen en attenties voor de bewoners. Het gebeuren kon op vele vrijwilligers rekenen, maar het was Marnik die trekker was. Hij was ook voorzitter van de kerkfabriek en de oudstrijdersvereniging van Hoogstade-Sint-Rijkers en van de raad van bestuur vzw Sociaal Werk.

Torenklok

“Marnik was een harde werker die geïnformeerd naar de gemeenteraad kwam”, reageert burgemeester Liefooghe. “Hij was een groot liefhebber van de boerenstand en beoordeelde een dossier ook in dat belang. Hij koos bewust om OCMW-raadslid te zijn en had een groot hart voor de rusthuisbewoners op onze gemeente. Als voorzitter van de kerkfabriek heeft Marnik een steen in de rivier verlegd. Zijn huzarenstuk was de kerk van Hoogstade terug een torenklok te geven. Onder zijn impuls werd beslist om dat met patrimoniumgelden van de kerkfabriek te realiseren, nadat het gemeentebestuur afhaakte voor die investering. ‘Zijn klok’ zal dus blijven luiden over zijn geliefde parochie.”

Als voorzitter van de kerkfabriek heeft hij een steen in de rivier verlegd

“Marnik en ik zijn in 1994 samen in de gemeentepolitiek gestapt”, zegt verantwoordelijk schepen voor het woon- en zorgcentrum Karolien Avonture. “Het rusthuis lag hem buitengewoon nauw aan het hart en hij was er de trekker van het grote jaarlijkse eetfestijn. De opbrengst betekende telkens een mooie aanvulling op het animatieprogramma van het WZC. Marnik was verder een gedreven en kritisch persoon in de gemeentepolitiek. Ik wens zijn echtgenote en familie veel sterkte bij dit te vroege afscheid.”

Politiek schuift nu even naar de achtergrond”, vertelt partijgenoot Jean-Pierre Mouton (PRO). “Een week voor zijn overlijden zijn mijn echtgenote en ik nog bij hem langs geweest. Onze eerste bezorgdheid gaat nu uit naar Marnik zijn familie.” Ik verlies met Marnik een strijdvaardig en eerlijk politicus en vooral vriend”, vertelt Marc Wackenier (PRO). “We hebben hem tijdens zijn ziekte ondersteund met een regelmatig bezoekje en babbel en dat tot op de laatste dagen.”

“Ik heb Marnik tien jaar gekend als voorzitter van de kerkfabriek”, reageert priester Jan. “Hij was een spilfiguur en we zijn hem dankbaar zijn voor zijn inzet. Marnik was een gelovig man. Tien dagen voor zijn overlijden vroeg hij me om hem – in aanwezigheid van zijn gezin de ziekenzalving toe te dienen. Aansluitend begeleidde ik een afscheidsmoment met zijn familie. Dat was ook voor mij zeer ontroerend.”

Familiemens

“Papa was in de eerste plaats een familiemens”, schetst dochter Caroline de band met haar vader. “Als zijn familie gelukkig was, was hij dat ook. Hij zei regelmatig dat hij geen vijf, maar 10 kinderen had. Zijn kleinkinderen waren zijn goudklompjes. Het illustreert zijn liefde voor ons. Veertien maanden zijn er verlopen sinds de diagnose van darmkanker. Hij is heel lang heel moedig gebleven en strijdvaardig heeft hij alle mogelijke behandelingen ondergaan. Papa had veel om voor te leven en hield dan ook vast aan het leven. Op 20 augustus kreeg hij te horen dat geen behandeling nog kon baten. Toen is het snel gegaan. Papa heeft veel voor de gemeenschap gedaan. De vele bezoekjes, telefoontjes en berichten tijdens zijn ziekte waren hartverwarmend. De uitvaart op zaterdag 18 september om 10 uur in de kerk van Hoogstade, is toegankelijk voor iedereen die dat wenst. Papa heeft zelf beslist dat in de namiddag alle bewoners van woon –en zorgcentrum ‘t Hoge koffie met taart krijgen. We moeten het leven zoveel mogelijk vieren, vond hij. Het toont vooral hoe graag hij de bewoners van het rusthuis zag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier