Voormalig burgemeester Ann Vanheste: “Bedevaart was verrijkend”

Klaar voor de voettocht naar Scherpenheuvel. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voormalig burgemeester Ann Vanheste heeft er een voettocht naar Scherpenheuvel opzitten. Toen het leven van Odile, een van haar twee Weimaraner-jachthonden, vorig jaar aan een zijden draadje hing door een pancreasinfectie, beloofde ze om te voet naar Scherpenheuvel te stappen om er een kaarsje te branden als Odile zou genezen. Vandaag dartelt haar viervoeter samen met haar mama Elza weer vrolijk rond.

Ann Vanheste had een tiendaagse wandelroute uitgestippeld via het wandelknooppuntennetwerk in Vlaanderen. “Ik wilde elke dag ongeveer 20 km stappen om zo in tien dagen de 230 km naar Scherpenheuvel te overbruggen”, vertelt Ann. “Ik had me hierop uiteraard wel voorbereid. Zo bouwde ik de afstand op van 7 naar 10, 12 en 17 km. Als eerste grote test deed ik mee aan de Winterwandeldag in Koksijde. Na die tocht van 30 km ben ik weken stijf geweest! Toch ben ik vol goede moed aan de eerste dag richting Scherpenheuvel begonnen, samen met twee vrienden. In mijn rugzak zaten onder meer twee pulls, twee onderbroeken, drie paar sokken en een tandenborstel. Het ging heel vlot en we stapten zelfs 27 km, tot in Leffinge! Ik had het parcours zo uitgewerkt dat ik de tweede dag zou eindigen in Brugge waar ik kon overnachten bij mijn schoonouders”, zegt Ann.

Fantastische ervaring

“Elke dag was er wel iemand die mij vergezelde en ik vond altijd een bed bij mensen die ik kende of bij familie. Ondanks de pijnlijke voeten met blaren – tot bloedens toe – was het een fantastische ervaring”, zegt Ann overtuigd. “Ik heb genoten van de natuur, teusjes gedronken op godvergeten terrasjes, genoten van de zonnestralen, … Ik ben maar een keer echt bang geweest. Dat was toen ik me tijdens een onweer midden in de velden bevond.”

Ik heb veel tijd gehad om na te denken en mijn hoofd leeg te maken

“Wat mij ook heeft ontroerd, zijn de vele positieve reacties die ik via de sociale media kreeg. Dat sterkt mij in mijn overtuiging dat de maatschappij nog niet helemaal is verzuurd, dat mensen nog altijd bereid zijn om elkaar te helpen. Het heeft me enorm geraakt dat zovelen via de sociale media vroegen om voor hen een kaarsje te branden bij mijn aankomst. Dat heb ik gedaan, want dat zijn mensen die het echt nodig hebben! Toen Odile en mijn familie mij de laatste dag stonden op te wachten, was dit een heel emotioneel moment. Maar deze tocht was een verrijkende ervaring; ik heb veel tijd gehad om na te denken en mijn hoofd leeg te maken. Ik heb een fotoalbum van mijn tocht aangelegd als souvenir. En tijdens deze tiendaagse heb ik mijn pedicure-vakkennis op mezelf kunnen uittesten!”, glimlacht voormalig burgemeester Ann Vanheste die zich nu toelegt op haar nieuwe praktijk Face and Feet.

Nieuwe carrière

Ann Vanheste had niet verwacht om de gemeenteraadsverkiezingen te verliezen, en dat was best hard om te verwerken. “Ik trok mij op aan de dankbaarheid van de mensen, want het grote aantal stemmen bewijst dat ze mij niet hebben weggestemd. Het was een politieke zet van de tegenpartij en uiteindelijk moet je dat accepteren”, zegt de oud-burgemeester.

“Maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten. Mijn man Kurt en ik hebben onze handen vol gehad met het verbouwen en inrichten van ons nieuwe huis. Dit was ook het moment om een ander toekomstpad te kiezen. In ons nieuwe huis start ik met ‘Face and Feet’. Daarvoor heb ik een opleiding gevolgd voor permanente ontharing in Nederland. Naast medische voetverzorging kunnen klanten ook permanente make-up laten aanbrengen, een huiddiagnose laten stellen en hun huid laten verjongen. Het concept sluit een beetje aan bij wat ik deed als politica, dienstbetoon vond en vind ik heel belangrijk. Wanneer klanten nu bij mij in de stoel zitten, dan is er ook tijd voor een intens gesprek, kan ik raad geven en hoop ik mensen gelukkiger te maken”, besluit Ann Vanheste.

Info: Face and Feet, 0479 47 07 05, www.faceandfeet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier