Voorlopige bescherming voor Meetkerkse eendenkooi

De eendenkooi wordt een beschermd monument. © foto WK
Redactie KW

De eendenkooi van Meetkerke, een verborgen pareltje in de Meetkerkse Moeren, krijgt een voorlopige bescherming als monument. Dat laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten.

De eendenkooi van Meetkerke bevindt zich in het natuurgebied de Lage Moere. De kooi werd vroeger gebruikt om eenden te lokken en is uniek in haar soort. Tot nu kon je er alleen naartoe met gids, maar daar zou volgens burgemeester Alain De Vlieghe na restauratie verandering in komen. “Dat onze eendenkooi een beschermd monument wordt, is heel terecht omdat het om een van de meest zeldzame exemplaren van het land gaat. Wel hoop ik dat Vlaanderen ditmaal ook zal waken over het onderhoud. Een tiental jaar geleden was er al een grondige restauratie, maar de overheid keek er nadien niet meer naar om en liet de eendenkooi weer verloederen. Spijtig, aangezien er toen zoveel geïnvesteerd was in de restauratie”, zegt hij. Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek en beslist de Vlaamse overheid binnen de negen maanden over een definitieve bescherming. Volgens burgemeester Alain De Vlieghe zou de eendenkooi dan ook voor het publiek toegankelijk worden.

Jagen op waterwild via een eendenkooi is een – wellicht typisch Vlaamse – techniek die vanaf de middeleeuwen in onze contreien werd toegepast. De eendenkooi van Meetkerke is één van de weinige overgebleven eendenkooien in België, en was al zeker in de 16de eeuw in gebruik. De oudste expliciete vermelding gaat terug tot 1554. Op dezelfde locatie was er ook een Zwanerie, de vroegst bekende pachter hiervan was de hooggeplaatste Brugse stadsmagistraat Maarten Lem. De zwanenhouderij en nadien ook de eendenkooi van Meetkerke werden ondergebracht bij het leenhof van de Burg van Brugge. Beiden waren steeds in handen van invloedrijke families. Zo kwam vanaf 1770 de eendenkooi in handen van de adellijke familie van Outryve d’Ydewalle. De eendenkooi werd als vangstinstallatie geëxploiteerd via hun rentmeesters of een zogenaamde kooibaas. Hiervoor werd een vaste kooiman in dienst genomen. In eerste instantie werd het gevangen wild door de eigenaars geconsumeerd, maar er werd ook vlees verkocht.

De eendenkooi van Meetkerke is meerdere malen heringericht, onder meer in 1957 op initiatief van huurder graaf Léon Lippens, die naast jagen een passie had voor watervogels. In de periode 1956-1964 bouwde hij de eendenkooi uit als vogelringstation. In 2002 werd de eendenkooi eigendom van de Vlaamse overheid, die haar in 2008 restaureerde en toen ook een van de vangpijpen reconstrueerde. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier