(Voorlopig) geen steun voor afgelaste evenementen in Kortrijk: “Ons budget is niet onuitputtelijk”

Kamping Kitsch kan alvast steun gebruiken. © a-AN
Annelies Nollet

Verschillende steden beslisten al om de vzw’s die met immense facturen kampen vanwege hun afgelaste evenementen, wat geld toe te stoppen. In Kortrijk is dat (voorlopig) niet het geval. Het schepencollege kijkt nog even de kat uit de boom. “Ons budget is niet oneindig”, klinkt het. “We wachten bovendien de maatregelen van de hogere overheden af.”

“Voor niet-gesubsidieerde evenementen zullen er geen extra steunmaatregelen komen. Ik hoop dat organisatoren voorzichtig genoeg gepland hebben om moeilijkheden te voorkomen.” Dat liet de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne vorige week woensdag meteen weten toen de Nationale Veiligheidsraad bekendmaakte dat alle grote evenementen tot eind augustus niet mogen doorgaan. In Kortrijk gaat dat over kleppers als metalfestival Alcatraz en Kamping Kitsch, maar ook over het Zomercarnaval en Road Rock.

1.000 euro is voor de ene heel veel en voor de ander amper een druppel op de hete plaat

“We voorzien op dit moment inderdaad geen steun voor die evenementen, ook al hebben we verschillende vragen daarover gekregen”, bevestigt schepen van Financiën en Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste willen we niet vooruit lopen op de feiten. Als er nog extra maatregelen komen, dan zullen die doordacht en beredeneerd zijn. Bovendien horen we in de wandelgangen dat de hogere overheden daar ook mee bezig zijn. We wachten dus eerst hun beslissing af voor we zelf van alles uit onze hoed toveren. Daarnaast moeten we ook de financiële kant bekijken. Ons budget is niet onuitputtelijk en in het geval van Kortrijk gaat het over heel veel evenementen. Hier en daar iets geven is trouwens niet mogelijk. Als je het voor de ene doet, moet je het voor de ander ook doen. Tot slot is 1.000 euro bijvoorbeeld voor de ene heel veel en voor de ander amper een druppel op de hete plaat.”

Geen weet van faillissementen

De schepen zegt geen weet te hebben van organisaties die op de rand van het faillissement staan. “De meeste zijn voorzienig geweest en hebben niet te veel investeringen gedaan”, zegt ze. “Zomercarnaval bijvoorbeeld besliste weken geleden al om hun evenement een jaartje uit te stellen, precies om die reden.” Ondertussen liet Alcatraz al weten geen behoefte te hebben aan extra steun. “We zijn een goed draaiend festival en kunnen dat ene jaar zeker overbruggen”, klinkt het daar. Kamping Kitsch gaf wel al aan nood te hebben aan overheidssteun. Zij halen hun werkingsmiddelen immers uit hun voorverkoop. Die raakte door de crisis nooit op gang.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.