Voorlopig geen Kortrijkse huwelijken in de gezonde buitenlucht: “Te veel praktische bewaren”

Voorlopig trouwt iedereen nog binnen. Ook in tijden van corona.© AN
Voorlopig trouwt iedereen nog binnen. Ook in tijden van corona.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In navolging van het voorstel van Jong N-VA 1302 stelde gemeenteraadslid Liesbet Maddens (N-VA) op de gemeenteraad van maart voor om enkele buitenlocaties beschikbaar te stellen als plaatsen om het burgerlijk huwelijk te voltrekken. Bevoegde schepen Stephanie Demeyer (Team Burgemeester) ziet dat niet zitten. “Te veel praktische bezwaren”, klinkt het.

“Er zijn heel wat romantische plekjes in Kortrijk. Ik kan me inbeelden dat vele koppels, zeker met de lente in zicht, liever het ja-woord buiten zouden geven dan in het stadhuis. Veel mensen hebben wellicht een herinnering aan een specifiek plekje. Laat ons daarom kijken om meerdere locaties hiervoor open te stellen. Niet enkel in het centrum, maar ook in alle deelgemeenten!”, aldus Maddens.

In Kortrijk Centrum zou het volgens haar onder mee kunnen in de tuinen van Messeyne en van Broelkaai 6. “Ook in de deelgemeenten zijn er heel wat leuke plaatsjes die de ideale setting zouden zijn voor een huwelijk. Denk maar aan het park in Heule, de Tontekapel in Kooigem, de Plage die er aankomt in Bissegem, het Preshoekbos in Aalbeke, Bellegembos, Blommeghem Park in Marke en het kerkpleintje in Rollegem.”

Niet de eerste

Kortrijk is overigens niet de enige stad waar buiten trouwen mogelijk zou zijn. Lubbeek, Wuustwezel, Grobbendonk, Sint-Katelijne-Waver, Lommel, Londerzeel en zelfs Antwerpen zijn enkele voorbeelden van steden en gemeenten die het onlangs mogelijk hebben gemaakt.

Desondanks loopt schepen Demeyer niet meteen warm voor het idee. “We hebben dat de vorige legislatuur ook al eens bekeken”, weet ze. “We hebben dat nu nog eens grondig herbekeken met ons team, maar we blijven toch op een aantal praktische bezwaren stuiten.”

Lawaai, regen en voorbijgangers

“Juridisch gezien moet de gemeente bijvoorbeeld het exclusieve gebruiksrecht hebben op de plek waar getrouwd wordt. Wat met minder mobiele mensen? Die kunnen niet zo maar een bos in. En omgevingslawaai van voorbijgangers? Gaan we die vragen om stil te zijn?”, betoogt ze. “En dan zijn er natuurlijk nog de weersomstandigheden.”

“In sommige andere steden kan je inderdaad op een andere locatie dan in het stadhuis trouwen. Een keer per maand stellen ze daar in Gent bijvoorbeeld het Gravensteen voor open. Maar dat kost je een aardige duit. Wij houden het in Kortrijk graag democratisch. Bovendien hebben we al een prachtige historische trouwzaal tot onze beschikking.”

Oogje in het zeil

Toch laat de schepen het raam op een kier staan. “In het kader van alle komende stadsontwikkelingen zullen we wel een oogje in het zeil houden. Misschien vinden we nog een geschikte plek voor buitenhuwelijken”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier