Voorlopig geen corona-afdeling in Jan Yperman Ziekenhuis

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In het Jan Yperman Ziekenhuis zijn er op woensdag vijf patiënten met COVID-19 opgenomen. Deze patiënten verblijven in isolatie in sas-kamers op hun afdeling. Er is momenteel dus geen aparte covid-afdeling in het ziekenhuis. “Alle mensen onder de 50 die sinds juli met COVID zijn opgenomen, waren niet gevaccineerd”, klinkt het.

In tegenstelling tot het AZ Delta opent het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper voorlopig geen corona-afdeling. “Momenteel zijn er vijf patiënten met COVID-19 opgenomen in ons ziekenhuis”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. “Geen van hen ligt op intensieve zorgen. Deze patiënten verblijven in isolatie in sas-kamers op hun afdeling. Momenteel is er dus geen aparte covid-afdeling, gezien die niet nodig is op dit moment.”

60-plussers

Jan Yperman Ziekenhuis geeft ook de meest recente info vrij over de aard van de coronapatiënten die de jongste maanden werden opgenomen in het ziekenhuis. “De tien laatst opgenomen COVID-patiënten zijn op één na allemaal 60-plussers en vooral zelfs 80-plussers”, vervolgt Pieter-Jan Breyne. “Dat zijn mensen die doorgaans twee keer gevaccineerd zijn, maar die vaccinatie is al een tijd geleden en we weten dat de werking van een vaccin na een tijd afneemt. Vaak lijden ze aan andere aandoeningen.”

Niet-gevaccineerden

Het ziekenhuis merkt wel duidelijk een effect van de vaccinatiecampagne. “Alle mensen onder de 50 die de voorbije maanden (sinds juli) met COVID-19 zijn opgenomen, waren niet gevaccineerd. Dat waren 10 mensen: 4 met COVID als hoofddiagnose en die dus opgenomen werden wegens ziekte door COVID, 6 met COVID als nevendiagnose. Deze mensen werden dus opgenomen voor andere reden, bijvoorbeeld bevalling, en bij pre-opnametest raakte bekend dat ze positief waren op COVID.”

Positiviteitsratio 7%

Ook stelt men in het ziekenhuis vast dat het virus opnieuw aan kracht wint. “De positiviteitsratio (het aandeel dat positief blijkt) van de tests die door ons labo geanalyseerd worden, is intussen gestegen tot 7%”, besluit de woordvoerder. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier