Voorleeswandeling brengt mooi verhaal in Lendelede

Ellen Allegaert. (Foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Ellen Allegaert. (Foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

“De bibliotheek organiseert naar aanleiding van de ‘leesweek’ nog tot en met 31 december voorleeswandelingen”, zegt bibliothecaris Ellen Allegaert. “Je kunt die met je gezin en de kinderen individueel doen aan de hand van een handleiding die je op de website van de bib kunt downloaden.”

“Het idee om met ‘voorleeswandelingen’ te starten, kwam er omdat verhalen voorlezen in de bib door corona voorlopig niet meer mogelijk is”, aldus Ellen. “Als alternatief stippelden we enkele voorleeswandelingen uit.”

Het principe van de Kamishibai is het uitgangspunt van de wandelingen. “Kamishibai is een Japans verteltheater waarin men vertelplaten schuift. Aan de hand van die vertelplaten en de bijhorende teksten ontdekken de kinderen telkens een mooi verhaal”, vervolgt bibliothecaris Ellen.

Vertelplaten

Op de verschillende wandelroutes hangen aan de ramen van verschillende huizen vertelplaten. “De begeleider vertelt telkens wat er bij de vertelplaat hoort. In totaal hangen er aan woningen voor de verschillende wandelingen 46 vertelplaten. In de handleiding staat onder andere waar een specifieke wandeling begint en aan welk huisnummer de volgende vertelplaten hangen. Die handlei ding kan je downloaden op https://lendelede.bibliotheek.be. Er staat op het web ook een filmpje met uitleg over de voorleeswandelingen en zijn ook filmpjes met voorleesverhalen te bekijken.”

Zelf verhaal verzinnen

Er zijn twee voorleeswandelingen voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar (Rikki helpt Sinterklaas en Het kleine kamertje van de koning ), één wandeling voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar ( Onderzeeboot ); één wandeling voor kinderen van 9 tot en met 10 jaar (deze kinderen kunnen de wandeling Onderzeeboot doen en zelf een verhaal erbij verzinnen; wie zijn/haar eigen verhaal naar de bib mailt of er afgeeft, maakt kans op een voorleesboek). Ten slotte is er ook een wandeling voor kinderen ouder dan 10 jaar (vertel zelf een verhaal en ontwerp en teken de daarbij horende vertelplaten; het mooist uitgewerkt verhaal wordt in de collectie opgenomen. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier