https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Voordracht over zelfzorg in mantelzorgcafé De Frak Kortemark

Karlien Nouwynck en schepen Christine Logghe. © Gino Coghe
Redactie KW

Op maandag 18 oktober houdt het mantelzorgcafé De Frak de voordracht ‘Mantelzorger? Hoe zorg je voor jezelf?’ De Frak werd twee jaar geleden opgericht door en voor mantelzorgers. Karlien Nouwynck is een van hen, vier jaar geleden werd ze mantelzorger voor haar hulpbehoevende ouders.

Karlien woont in de Oude Zeedijkstraat. Voor haar man overleed, werkte ze bij een poetsdienst. Vier jaar geleden nam ze de zorg voor haar ouders op zich. “Anderhalve maand geleden is mijn papa overleden”, gaat Karlien van start. “Mama zit in een rolstoel, al lukt het om thuis te blijven wonen. Maar dat vraagt veel: ik ben er van ’s morgens tot ’s avonds en dat zeven dagen op zeven. Ondertussen is wel extra hulp opgestart met kine en familiehulp en tweemaal per dag komt een verpleegster langs. Zelf ga ik tegen de middag langs om het eten op te warmen en hou ik haar dan gezelschap. Zo hou ik ook in de gaten dat ze niet vereenzaamt.”

Relaxatie

Tussendoor zorgt Karlien, zelf moeder van een zoon en een dochter, ook nog voor haar twee kleindochters. “Gelukkig zijn die al wat ouder, ze zijn 8 en 11 jaar. Mijn dochter en schoonzoon runnen een bowling en werken in het weekend”, vervolgt Karlien. “Af en toe kan ik het busje van de gemeente gebruiken. Dat is uitgerust voor een rolstoel en dan neem ik mama mee naar mij thuis, of naar mijn dochter.”

Gelukkig staat de vriend van Karolien helemaal achter haar beslissing om voor haar ouders te zorgen. Daar heeft Karlien veel bewondering voor. “Hij zorgde vroeger ook voor zijn moeder, hij weet dus heel goed wat mantelzorg met zich meebrengt.”

In De Frak vindt Karlien ontspanning. “Op de maandelijkse bijeenkomsten zijn er toch telkens 20 tot 30 mantelzorgers. Er zijn interessante voordrachten, of er wordt gewandeld. En je ontmoet er mensen die in dezelfde situatie zitten. Al praten we over van alles hoor”, glimlacht ze.

“Een tijd geleden ben ik in een kinepraktijk gestart met relaxatie, met een meditatieapp kan ik dat thuis ook tussendoor toepassen. Ik doe ook aan Qi Gong, een tragere vorm van Tai Chi. Dat kan allemaal door goed te plannen. Door de jaren heb ik geleerd om voor mezelf te zorgen, want ik ben uit mezelf een zorgend persoon”, besluit Karlien.

De voordracht Mantelzorger? Hoe zorg je voor jezelf? vindt plaats op maandag 18 oktober van 14 tot 16 uur in lokaal dienstencentrum De Wimperlinde, Hospitaalstraat 31 in Kortemark.

Info: 051 57 55 72 of via sigrid.depinois@kortemark.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.