Voorbereidingen nieuw Sociaal Huis in Oudenburg van start

Schepen Romina Vanhooren en burgemeester Anthony Dumarey. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Er werd een eerste stap gezet richting een nieuw sociaal huis voor de stad.

“De sociale dienst van onze stad is nu gevestigd in Huis Van Der Heyde, op de hoek van de Bekestraat en Ettelgemsestraat. Het gebouw is sterk verouderd, weinig functioneel ingericht en bovendien moeilijk toegankelijk“, zegt schepen van Sociale Zaken Romina Vanhooren.

Boven appartementen

Om tot een nieuw en functioneel Sociaal Huis te komen, gaat de stad een publiek-private samenwerking aan. “We willen een nieuwbouw waarbij de stad over het gelijkvloers zal beschikken voor de nieuwe sociale dienst. Daarboven kunnen private appartementen worden ontwikkeld. Voor de inrichting trekken we 150.000 euro uit, de eigenlijke bouw zal ons niets kosten”, is Romina Vanhooren verheugd.

Er werd een selectieleidraad goedgekeurd waarop geïnteresseerde kandidaten tegen 15 mei kunnen intekenen. De gunning zou eind dit jaar kunnen plaatsvinden. “Belangrijk is dus dat zal worden gewerkt volgens het principe van design en build waarbij het sociale huis op de gelijkvloerse verdieping volledig wordt ontwikkeld door de private ontwikkelaar. Dankzij deze creatieve investeringsmanier worden de kosten van het nieuwe Sociaal Huis voor de Oudenburgenaar tot een minimum herleid“, legt de schepen van Sociale Zaken uit.

Selectieleidraad

“In de selectieleidraad werd ook een pakket van eisen opgenomen. Zo dient het gebouw maximaal toegankelijk te zijn voor onder meer rolwagens en dient het architecturaal overeen te stemmen met het woonzorgcentrum Riethove en het dienstencentrum Biezenbilk. Zo creëren we een globaal samenhangende sociale site.”

Ruimtes

“In het gebouw dient ook een budgetmeter aanwezig te zijn die 24/24 uur toegankelijk moet zijn. De kantoren dienen te beschikken over een alarmsysteem en vluchtroute. Nieuw is ook dat er in genderneutrale toiletten zullen worden voorzien. Ook een vergaderruimte, die met een schuifwand kan opgedeeld worden in twee ruimtes, keuken, bergruimte en archief zijn opgenomen in het eisenpakket voor een nieuw Sociaal Huis”, besluit Romina Vanhooren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier