Voorbereiding Heilig Bloedprocessie opgeschort, kostuumatelier maakt nu mondmaskers

Het kostuumatelier van Stad Brugge maakt vanaf nu mondmaskers. (GF)
Olivier Neese

Het kostuumatelier van Stad Brugge maakt vanaf nu mondmaskers voor het verzorgend personeel van Mintus, het AZ Sint-Jan en voor de medewerkers van het mortuarium.

“De voorbereidingen voor de Heilig Bloedprocessie – waarvan we in de huidige situatie nog niet kunnen zeggen of ze al dan niet zal uitgaan – zijn dus tijdelijk opgeschort”, meldt Brugs cultuurschepen Nico Blontrock. “Alle tijd en inzet gaan nu naar de strijd tegen het coronavirus.”

Deze maskers zullen niet gebruikt worden als steriele maskers. “Het is in de zorg de bedoeling dat patiënten met covid-19 en hun directe verzorgenden (verpleegkundigen en artsen) aangepaste medische maskers ter beschikking krijgen. Het overige medische personeel, op minder risico-afdelingen, woonzorgcentra zullen de gemaakte stoffen maskers dragen als bescherming. Deze maskers kunnen dus in een basisatelier gemaakt worden. Een steriele omgeving is hiervoor niet nodig.”

Afhankelijk van de werkbezetting worden er tussen de 40 à 70 maskers per dag gemaakt. (GF)
Afhankelijk van de werkbezetting worden er tussen de 40 à 70 maskers per dag gemaakt. (GF)

Afhankelijk van de werkbezetting worden er tussen de 40 à 70 maskers per dag gemaakt. “De stof werd woensdag gekocht bij de Brugse stoffenwinkel Modecoupon, die speciaal voor hen de deuren even opende.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.