Vooral wie jonger is dan 40 snakt naar versoepelen: hier kijkt de West-Vlaming het meest naar uit

De West-Vlaming kijkt er het meest naar uit om langer (en binnen) op café op restaurant te zitten, meer mensen thuis te ontvangen en evenementen bij te wonen.©Davy Coghe Davy Coghe
De West-Vlaming kijkt er het meest naar uit om langer (en binnen) op café op restaurant te zitten, meer mensen thuis te ontvangen en evenementen bij te wonen.©Davy Coghe Davy Coghe
Olaf Verhaeghe

De West-Vlaming wil weer massaal op restaurant, het liefst tot ‘s avonds laat. Dat blijkt uit een exclusieve peiling over de reeks versoepelingen die op 9 juni ingaan. Twee op de drie provinciegenoten zet de volledige heropening van de horeca bovenaan het lijstje, nog voor vrienden en familie thuis uitnodigen. Opvallend is wel dat vooral mensen jonger dan 40 van plan zijn om snel van de versoepelingen te genieten. Ouderen die vaak al zijn gevaccineerd, wachten liever nog wat af.

Van de heropstart van de binnenhoreca over het uitbreiden van de knuffelbubbels tot de terugkeer van de kermis en andere evenementen: straks zet het Overlegcomité het licht eindelijk weer grotendeels op groen. Nog lang niet alles kan, al blinkt de vrijheid nu echt wel aan de horizon.

Maar welke versoepeling op de coronamaatregelen die straks van kracht is, is voor u de belangrijkste? Waar kijkt u het meest naar uit? Die vragen stelde De Krant van West-Vlaanderen via een exclusieve flitspeiling, in samenwerking met het Sociale Media Buro en ProPublic, aan onze lezers, de West-Vlamingen. Meer dan 800 mensen namen deel aan de enquête. Wij zetten de vijf belangrijkste conclusies op een rij.

1. Heropening van horeca met stip op één

Het is duidelijk: de bourgondische West-Vlaming verlangt naar een etentje op restaurant en een avondje op café. Bijna twee op de drie mensen die onze bevraging invulde, tikte de heropening van de binnenhoreca en het verleggen van het sluitingsuur naar 23.30 uur aan als een van de drie versoepelingen waar hij of zij het meest naar uitkijkt.

Dat de restaurants meteen op woensdagavond bomvol zullen zitten, is niet zeker want slechts 18 procent geeft aan meteen te willen genieten van die mogelijkheid. Iets meer dan 40 procent plant een horecabezoek in het weekend, een dikke 30 procent wacht af tot de coronacijfers nog beter ogen.

2. Thuis mensen uitnodigen is belangrijk, maar we zijn voorzichtig

Ook meer mensen thuis ontvangen, vinden we met z’n allen een belangrijke versoepeling. Iets meer dan een derde van de West-Vlamingen verlangt enorm om eindelijk vier mensen binnen te verwelkomen. Een klein kwart vindt een grotere groep vrienden en familie in de tuin uitnodigen heel belangrijk.

 © Getty Images/Westend61
© Getty Images/Westend61

Maar, hoe zeer men er ook naar uitkijkt, hier is de West-Vlaming eerder voorzichtig. Veertig procent geeft aan liever nog wat te wachten om (veel meer) mensen uit te nodigen thuis. Bovendien vindt 16 procent van de respondenten tien mensen in de tuin voorlopig het maximum. Een kwart van de West-Vlamingen wacht nog tot het weekend, slechts een kleine minderheid stuurde al uitnodigingen voor woensdagavond. Eén op de acht West-Vlamingen geeft tot slot toe eerder al vier mensen binnen te hebben ontvangen, hoewel de coronaregels dat op vandaag nog niet toelaten.

3. Reizen nog geen prioriteit

Reizen naar het buitenland, een onderwerp dat op het Overlegcomité van vandaag wordt besproken, staat niet meteen bovenaan voor de West-Vlamingen. Bijna een derde van de respondenten gaat helemaal niet op reis, terwijl nog eens 18 procent vakantie in eigen land verkiest. Tien procent zegt nog niet te weten of ze deze zomer naar het buitenland zullen reizen.

Wie wel de vakantielanden opzoekt, heeft een voorkeur voor de veilige zones binnen Europa en opteert voor landen die groen of oranje kleuren (19 procent), terwijl 16 procent simpelweg voor de favoriete vakantiebestemming kiest. Slechts 5 procent plant een vakantie buiten Europa.

4. Hoe jonger, hoe sneller we willen versoepelen

Hoe snel we plannen te genieten van de extra vrijheid, lijkt vooral af te hangen van de leeftijd. West-Vlamingen onder de 40 geven veel vaker aan meteen op woensdag of in het eerste weekend te versoepelen, terwijl mensen boven de 60 net zeggen af te wachten tot de coronacijfers beter zijn. Net de groep die al (volledig) is gevaccineerd, blijft dus een stuk voorzichtiger.

5. Mannen kiezen voor horeca, vrouwen voor bezoek thuis

Naast de verschillen in leeftijd laat ook het onderscheid tussen mannen en vrouwen zich voelen. Voor de West-Vlaamse mannen is vooral het heropenen van de horeca de belangrijkste aanpassing van de coronaregels. Ook het toelaten van sporten in grotere groepen, blijkt vooral voor mannen een welgekomen versoepeling. Of beiden iets met elkaar te maken hebben, werd niet bevraagd. Vrouwen kijken dan weer een stuk vaker uit naar het ontvangen van bezoekers, hetzij binnen, hetzij in de tuin. Voor andere versoepelingen is het verschil tussen de genders verwaarloosbaar klein.

 © Getty Images
© Getty Images

Wel een belangrijk onderscheid is de snelheid van versoepelen: waar 25 procent van de mannen aangeeft meteen op woensdagavond te willen genieten van de extra mogelijkheden, is dat bij vrouwen amper 13 procent. Het aandeel West-Vlaamse vrouwen dat wacht tot het weekend of liefst zelfs nog langer, ligt een stuk hoger dan bij de mannen.

1. De heropening van de binnenhoreca en het verlaten van het sluitingsuur op de terrassen (64%)

2. Thuis vier mensen binnen mogen ontvangen (35%)

3. Meer dan tien mensen in de tuin ontvangen (23%)

4. Evenementen met 200 mensen binnen of 400 buiten (22%)

5. Feesten en recepties tot 50 mensen binnen (16%)

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: “Grote groep die noodzaak maatregelen blijft zien”

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent) is niet meteen verrast dat de West-Vlamingen straks vooral voor het horecageluk kiest. “We weten dat routine doorbreken, variatie in je leven inbouwen, belangrijk is om je goed te voelen”, zegt hij. “De eigen thuis en tuin zijn we intussen wel gewoon, ook al kunnen we daar vanaf 9 juni misschien wat meer mensen uitnodigen. Ik denk dat velen het sociale contact en het restaurantbezoek zullen combineren. Bovendien speelt ook het genieten en het zich laten verwennen een rol.”

Het feit dat velen eerder nog voorzichtig zijn en niet meteen aan het versoepelen slaan, zag professor Vansteenkiste ook in zijn eigen motivatieonderzoek. “Mensen zijn zich bewust dat volledige vaccinatie noodzakelijk is vooraleer je echt vrij kan bewegen en handelen. De mate van voorzichtigheid hangt daarnaast ook af van de motivatiegraad om de maatregelen te blijven. Er is absoluut nog een grote groep die de noodzaak van de coronaregels beseft en dus liever wat voorzichtighied inbouwen.”

“De verschillen in leeftijd zijn al langer bekend: we weten dat de oudere leeftijdsgroepen algemeen beschouwd meer gemotiveerd zijn om de maatregelen aan te houden, terwijl de jongere mensen veel meer hunkeren naar versoepelingen”, aldus Maarten Vansteenkiste nog. “Die laatsten zagen de maatregelen veel meer als een bedreiging van hun autonomie en ook de mentale impact was en is bij hen vaak groter.”

“De fysieke risico’s van het virus, de mogelijke impact op de gezondheid, zijn dan weer kleiner, wat de lagere motivatie verklaart. De voornaamste reden waarom die mensen zich aan de maatregelen houden, is om de ouderen te beschermen, zo bleek uit onze motivatiebarometer. Het is dan ook logisch dat, nu die ouderen veelal gevaccineerd zijn, de vrijheid voor die jongere groep sneller moet terugkeren”, besluit professor Vansteenkiste.