Vooral onbegrip voor verplichte sluiting bij horeca: “Dit is een pure gok”

Laurens Moyaert, de uitbater van studentencafé 't Kanon bouwde onlangs nog een volledige buitenbar om de studenten netjes in hun bubbels aan tafel te kunnen plaatsen. Maar ook hij moet onherroepelijk een maand dicht. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De cafés en restaurants moeten vanaf maandag voor vier weken dicht. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land beslist in het Overlegcomité, dat bijeenkwam over strengere coronamaatregelen. Een beslissing die in Kortrijk op weinig begrip kan rekenen. “Niemand verdedigt ons nog”, klinkt het. Het stadsbestuur belooft ondertussen alvast zich te beraden over extra steun.

De horeca (cafés en restaurants) zal vanaf maandag voor vier weken moeten sluiten. Er komt een evaluatie na veertien dagen. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Restaurants kunnen wel nog takeaway-gerechten meegeven, tot 22.00 uur ‘s avonds. Premier Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat er een “omvangrijk steunpakket” komt voor de horeca.

Er komt ook in het hele land een avondklok van middernacht tot 5.00 uur ‘s ochtends. Ook die maatregel gaat vanaf maandag in werking. Vanaf 20.00 uur ‘s avonds is er een verkoopverbod van alcohol.

Een soort lockdown-light dus, waarbij vooral de horeca getroffen wordt. Waar bij de aankondiging van de vorige lockdown in maart nog vooral begrip overheerste, zijn horeca-uitbaters vandaag heel wat minder meegaand. In Kortrijk werden de maatregelen in elk geval niet op gejuich onthaald. Op sociale media komen bovendien opvallend veel steunbetuigingen aan het adres van de getroffen zelfstandigen.

Pure gok

“Mogen wij ons, horeca-ondernemers gemarginaliseerd voelen? Mogen wij stilaan vermoeden dat er ons hierboven niemand nog verdedigt? Dit is beschamend”, reageert Dieter De Clercq van Café 56 in ‘t Straatje. De man sloeg vorige week nog de handen in elkaar met de zes andere cafébazen in de straat. Ze zouden samen een groot winterterras bouwen, maar die plannen staan nu on hold.

“De zwaarste klap was al gekomen, woensdag hadden mensen al massaal afgebeld. Zeker 80 procent van onze boekingen was al geannuleerd”, vertelt Kenneth Soete van karaokebar Pitch in Heule. “Het zat er ergens aan te komen. Het enige dat mij ongelooflijk frustreert is dat er geen bewijs is dat al die extra besmettingen gebeuren op café en op restaurant. Als dat zo is, dan is een sluiting nodig. Maar ik ken geen enkele uitbater die zijn lijst met contacten al heeft moeten afgeven. Voor hetzelfde geld gebeuren de besmettingen dus vooral in familiekring. Niemand die het weet, maar ondertussen moeten wij wel dicht.”

Kenneth runt dan wel geen typisch café, ook hij moet dicht.
Kenneth runt dan wel geen typisch café, ook hij moet dicht.© AN

Kenneth deed nochtans heel wat extra investeringen om het veilig te houden. “Speciale schermen, sensoren, zeepjes,… Dat kost allemaal geld. Maar blijkbaar wordt daar geen rekening mee gehouden. Ze doen eigenlijk gewoon een pure gok. Dat gebrek aan rechtlijnigheid in maatregelen schrikt mensen af. Ik ben vooral bang dat de klanten niet meer zullen durven komen, zelfs als we weer open mogen.”

Medelijden met studenten

Ook Laurens Moyaert, uitbater van het populaire studentencafé ‘t Kanon zit even met de handen in het haar. “Het zat eraan te komen. We moeten het ermee doen en we hebben zeker begrip voor de situatie. Ik dacht eerst dat ze het sluitingsuur voor de hele horeca gelijk zouden maken tot 23.00 uur. Want het was niet correct dat restaurants langer open mochten blijven.”

“Wij hebben de afgelopen weken en maanden onze uiterste best gedaan om alles coronaproof te laten verlopen. Ik leef ook mee met de studenten die jong zijn en wat willen. Voor hen is het ook geen leuke periode. Wat de beste periode van hun leven zou moeten zijn, gaat hen nu gewoon voorbij.”

Maar mijn grootste zorg is de onzekerheid, hoe lang zal dit echt nog duren? Ze zeggen wel een maand, maar wie weet wat de toekomst zal brengen? We hebben één goeie maand gehad als studentencafé sinds de lockdown en nu is het weer gedaan. De moed zakt je toch wel even in de schoenen. Maar laten we vanaf nu de maatregelen respecteren zodat we zo snel weer kunnen open doen”, besluit hij.

Kortrijk beraadt over extra steun

Schepen van Economie, Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) leeft mee met de uitbaters. “Harde boodschap. Zeker voor onze horeca. Maar er komen overgangsmaatregelen en financiële steun van de hogere overheden. We laten ook in stad Kortrijk onze horecazaken niet in de kou en beraden over nog extra steun”, klinkt het enigszins optimistisch.

De met veel enthousiasme aangekondigde winterterrassen moeten dus ook een maand sluiten. “Dat is ongelooflijk hard voor de horeca. Ik leef met hen mee. Weet wel dat na deze maand van sluiting, er nog maanden zijn dat deze winterterrassen hopelijk kunnen werken. Sowieso zullen we erg flexibel omgaan met de terrassen en kunnen ze tot maart 2021 blijven staan. Ook mogen ze de komende jaren opnieuw opgebouwd worden, waardoor horeca-uitbaters de kosten kunnen afschrijven op enkele jaren.”

Geen kerstmarkt

“Kerstmarkten mogen voorlopig ook niet meer. We gaan daarom stoppen met onze voorbereidingen en onze energie vooral steken in extra lichtjes, sfeer en gezelligheid. Markten en kermissen tot 200 mensen mogen blijven. Gelukkig.” Volksrestaurant Vork kondigde ondertussen al aan op maandag opnieuw te starten met meeneemmaaltijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier