Voor tweede keer op drie jaar tijd veroorzaakt storm grote ravage op hopveld

© TP
Redactie KW

Een hopveld van Joris Cambie is grotendeels vernield door storm Francis. Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat zijn hopranken tegen de grond gewaaid worden.

Hopteler Joris Cambie (54) pronkte enkele weken geleden nog tussen de prachtige hopranken bij zijn hoeve aan de Elverdingseweg in Poperinge. Voor hem is het hopveld het het mooiste plekje in zijn gemeente. “Hop is mijn leven en het uithangbord van Poperinge, ook wel de hoppestad genoemd”, vertelde hij toen. “Hop is een unieke teelt en heel arbeidsintensief.”

De storm Francis heeft jammer genoeg een ravage aangericht in een van de hopvelden van Cambie. “Het is moeilijk te geloven en te aanvaarden, maar voor de tweede keer in drie jaar tijd heeft een storm één van onze hopvelden vernield. Wat is dat met die weergoden?” klonk het vol ongeloof op de Facebookpagina van biobrouwerij De Plukker, die Cambie mee opgericht heeft in de buurt van zijn hoeve.

Anderhalve hectare vernield

“Het is heel jammer”, reageert Cambie een dag na de ontdekking. “Ongeveer anderhalve hectare is vernield op een hopveld van 2,5 hectare groot. Hoe de constructie kon omwaaien, weet ik niet. Anders had ik wel al maatregelen genomen om dit te voorkomen. De vorige keer gingen de hopranken begin augustus tegen de grond, maar toen konden we ze gelukkig nog grotendeels terug rechten.”

Ook nu kon de schade veel groter zijn. “Het gaat gelukkig om vroege rassen, die we toch binnenkort zouden plukken. We laten de hopranken nu liggen en beginnen zondag of maandag met de pluk. Het wordt natuurlijk meer en trager werk: de normale oogstperiode van drie weken wordt wellicht verlengd met een week. Daarnaast hebben we natuurlijk wel wat schade aan de hop en de infrastructuur. Bij mijn weten ben ik de enige hopboer die zo’n schade heeft van die storm, maar we laten de moed niet zakken.”

Al minimum zes generaties lang teelt de familie Cambie hop op de Poperingse velden. In 1997 schakelden ze over naar een biologische teelt. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier