“Voor mij primeert de mens”

De jubilerende diaken, samen met zijn familie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. (Foto LIN)
Redactie KW

Zondag 1 oktober zit in het hart en geheugen van Jos Desmeth als een hoogdag in zijn leven. In een overvolle Onze-Lieve-Vrouwekerk vond de viering plaats van zijn 25-jarig diakenschap. Een feest dat bijna helemaal achter zijn rug in elkaar werd gezet. “Het was af. Ik heb een grote appreciatie en dankbaarheid voor iedereen die dit in elkaar heeft gestoken en aan heeft meegeholpen”, zegt de diaken, een dag later samen met echtgenote Christine Terwe nog nagenietend.

“Al maanden was een werkgroep, samen met mijn echtgenote Christine, een feestelijke misviering voor te bereiden voor mijn 25 jaar als diaken in Oudenburg. Het was echt de bedoeling dat ik van niets wist. Christine had in mijn agenda die dag aangestipt om vrij te houden voor een feestje bij de kinderen”, vertelt Jos Desmeth.

Het was eigenlijk zuster Gemma die het vuur aan de lont stak toen ze hoorde dat Marcel Derluyn, een collega van Jos die net als hij in 1992 werd gewijd werd, zou worden gevierd. “Ik kreeg er een zestal weken geleden weet van toen ik de agenda van de federatie nodig had omdat iemand me op het secretariaat kwam vragen om een jaarmis te voorzien op 1 oktober. En ja, die dag was bezet voor viering Jos Desmeth”, lacht de diaken.

“Ik mocht niets weten en wilde ook niets weten”

“Ik mocht niets weten en wilde ook niets weten. Wel mocht ik een lijst opgeven met mensen die ik er graag bij wou. Hoewel ik bij de hele organisatie totaal geen inspraak heb gehad, zeg ik uit de grond van mijn hart dat het af was. Meer zelfs, het was een kopie van mijn wijding op 12 september 1992”, vertelt Jos. “Dat het koor De Colores zou komen, kwam ik op maandag 25 september aan de weet. De koorleider belde me voor een vraagje in verband met een nummer voor de viering.”

Warmte van aanwezigen

Niet alleen de dichte familie van Jos, zijn dochters Veerle en Inge met hun partner Christophe Allaert en Nico Klutsch, zijn kleinkinderen Emile, Leonore en Louise-Marie, zijn schoonmoeder waren er. Ook familie uit Halle was naar Oudenburg afgezakt. “Alle buren uit de Wilgenlaan waren er, tennisvrienden, oud-collega’s van de NMBS, directie en onderwijzend personeel van de scholen, bestuursleden van de verenigingen, onderhoudspersoneel, vrijwilligers, verpleegkundigen en dokters van het AZ Sint-Jan waar ik aalmoezenier ben. En last but niet least zoveel Oudenburgnaars, gelovig of niet, die me enorm veel warmte gaven”, acht Jos Desmeth zich een gelukkig man, zeker ook met de aanwezigheid van Piet Vandevoorde, hoofaalmoezenier van AZ Sint-Jan Brugge die in de eucharistieviering voorging.

Authentieke waarden

Als diaken staat Jos dan ook open voor alle mensen. Zijn leuze luidt dan ook de moderne wereld omarmen, teder zijn voor wie kwetsbaar of gekwetst is. “Voor mij komt de mens op de eerste plaats, dan pas kunnen we over geloof spreken. Belangrijk vind ik ook om authentieke waarden niet overboord te gooien, maar creatief genoeg te zijn om ze in een nieuw kleedje te steken”, besluit de jubilerende diaken, die met nog twee collega’s uitgenodigd is bij bisschop Lode Aerts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier