“Voor Joppe is de vakantie een moeilijke periode”

Sarah Morlion met links haar zoontje Flor Langendries en rechts Joppe Langendries: "Joppe is een heel sociaal kind." (foto ACK)
Redactie KW

Leven met iemand die autisme heeft, is niet zo eenvoudig. Sarah Morlion uit Nieuwkapelle vertelt over haar wedervaren met zoontje Joppe. Hij was vijf jaar toen de diagnose autisme gesteld werd. “De vakantie is voor Joppe heel moeilijk omdat hij dan zijn gewone structuur mist”, vertelt Sarah die ondertussen regioverantwoordelijke is bij de Vlaamse Vereniging voor Autisme.

Sarah Morlion (33) is de partner van Gert Langendries en de mama van Joppe (8), Flor (7) en Pia (10 maand). Het gezin woont in de Lepelstraat in Nieuwkapelle. “Joppe was vijf jaar toen de diagnose autisme gesteld werd. We waren al op zoek sinds hij twee jaar was, omdat hij niet praatte”, steekt Sarah van wal. “We gingen in Gent bij het CVO op zoek naar een diagnose. Na een aantal testen werd vastgesteld dat hij een ontwikkelingsstoornis had. Hij was één jaar achter bij zijn leeftijdsgenoten. Daarna zochten en vonden we revalidatie in Ieper in De Klinker. Ondertussen ging Joppe naar de gewone school.”

Antwoorden zoeken

Er werd verder gezocht naar antwoorden. “Toen ik eens een avond rond autisme volgde, was alles wat daar verteld werd zo herkenbaar dat ik meteen dacht ‘maar dat is het'”, vertelt Sarah. “Daarop vroegen we Joppe te testen op autisme. En de diagnose was er. Autisme uit zich in vele vormen, zowel op emotioneel, sociaal als communicatief vlak. Met het attest openden zich nieuwe deuren naar aangepaste hulp. We stapten over van De Klinker naar Start West-Vlaanderen, en na twee jaar op de wachtlijst, naar vzw Victor. Vzw Victor biedt ambulante mobiele opvoedingsondersteuning aan voor personen met autisme en hun gezin uit de provincie West-Vlaanderen. We hebben nu twee jaar recht op thuisbegeleiding van vzw Victor en moeten dan opnieuw op de wachtlijst aanschuiven. Vzw Victor begeleidt eerder de ouders. Zij reiken tips aan om het kind nog beter te begrijpen en te weten op welke manieren je met bepaalde moeilijkheden kan omgaan.”

Joppe is een blije jongen zolang hij zijn structuur, zijn houvast heeft

“Joppe is intussen al twee jaar overgeschakeld naar bijzonder onderwijs. “Het tempo in het normaal onderwijs was voor hem heel zwaar, nu hij in het bijzonder onderwijs zit, bloeit hij helemaal open. Hij krijgt nu alle therapie op school. Joppe is een heel sociaal kind. Wij zijn lid van VVA, Vlaamse Vereniging voor Autisme. VVA brengt mensen met autisme, hun ouders, familie en sociaal netwerk samen.”

VVA wil onze samenleving motiveren en activeren zodat mensen met autisme en hun omgeving zichzelf kunnen zijn, vertrekkend vanuit hun kwaliteiten en rekening houdend met hun specifieke noden. Het VVA organiseert regelmatig infomomenten. Intussen is Sarah ook al regioverantwoordelijke bij de vereniging. “Joppe heeft nood aan structuur. Wij werken met een agenda die in huis uithangt. Joppe is heel visueel ingesteld, dus zorgen we dat er zoveel mogelijk gevisualiseerd wordt. Op een dag was hij naar school zonder schoenen. Nu maken we een systeem met pictogrammen zodat hij ziet wat hij moet aantrekken om naar school te gaan”, vertelt Sarah. “De vakantie is voor Joppe heel moeilijk omdat hij dan zijn gewone structuur mist. Tijdens de vakantie zo’n strak schema aanhouden is bijna niet mogelijk. Stel, we plannen een buitenactiviteit en het regent pijpenstelen, Joppe kan daar moeilijk mee om. We proberen hem daarmee te leren omgaan.”

Cijfers zijn belangrijk

“Joppe leerde zichzelf al heel vroeg de klok lezen om voor zichzelf te kunnen uitmaken wanneer hij wat moest doen. Ook cijfers zijn voor hem heel belangrijk. Voor ons is het belangrijkste dat hij gelukkig is. Als er iets verandert dan zien we dat er iets scheelt, dat hij niet gelukkig is en dan kruipt hij in zijn schulp, maar hij kan niet benoemen wat er scheelt. Heel wat mensen begrijpen niet dat er iets is met Joppe, hij ziet er zo gewoon uit en is heel sociaal. Joppe is een blije jongen zolang hij zijn structuur, zijn houvast heeft.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier