Voor het eerst spectaculaire paardenrennen op het strand van De Haan

© (Foto LB)
Redactie KW

Voor twee dagen diende het strand van De Haan als een tijdelijke hippodroom voor paardenraces. In tegenstelling tot een klassieke hippodroom trokken de paarden een sprint in een rechte lijn van 280 meter langs de waterlijn. Dat leverde een spectaculaire beelden op.

De hippodroom werd opgebouwd bij laagtij zodat de paarden kunnen lopen op het hard zand. Voor de organisatoren was het weliswaar ook aftasten. “We hebben de baan na de eerste races verlegd, mee met het tij. We merkten dat er op één baan voordeel was waardoor het beter was om dichter naar de waterlijn te gaan. Voor de rest is alles zeer goed verlopen. We hebben heel veel geluk met het weer. Het is koud, maar dat maakt weinig uit voor de races zelf”, vertelt Max Struys. In totaal werden zaterdag 16 duels gereden met Ursy Flying als dagwinnaar.

Ook zondag namen 16 paarden het in duels tegen elkaar op. De paarden moesten telkens twee keer winnen van hetzelfde paard om door te kunnen naar de volgende ronde. Zo’n 40 paarden uit de beste Belgische stallen waren eenmalig te zien in de kustgemeente. Bezoekers konden zo niet enkel de races bekijken, maar ook de opwarming met de driver meevolgen, de stallen bekijken waar de paarden rusten tijdens de wedstrijden door. Hier werd de identiteit van de paarden nagetrokken en een dopingcontrole uitgevoerd op elk winnend paard. Voor de toeschouwers was het vooral een leuke beleving.

“Ik ben dol op paarden”, roept de 10-jarige Celisa Derveaux uit Oostende. Ze gaat in de zomer regelmatig naar de paardenrennen in Oostende met haar papa, maar dit vindt ze nog leuker. “De paarden komen heel dichtbij en dat vind ik superleuk.” Ondertussen roept ze heel luid. “Ja, de groene heeft gewonnen.” Om te wedden met geld is ze nog wat te jong, maar een weddenschap met de mama is des te leuker. “En ze wint verrassend veel”, lacht mama Mattanja Denuit.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier