Voor het eerst sinds 1969 geen Anzac Day in Mesen

Patrick met Quinten en Beau. © EF
Redactie KW

Voor het eerst sedert 1969 vindt er in Mesen vandaag zaterdag 25 april geen Anzac Day-herdenking plaats. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben wegens de coronacrisis beslist om geen overzeese plechtigheden te houden.

“Wel kan je op de officiële Facebookpagina van de New Zealand Embassy terecht voor een toespraak van de ambassadeur,” zegt Patrick Colson, die als voormalig schepen van Mesen nog steeds een goede band heeft met de inwoners van Featherston in Nieuw-Zeeland. De stad waarmee Mesen 45 jaar geleden verbroederde. “En als er Nieuw-Zeelanders Mesen bezoeken zorgt mijn moeder voor gratis koffie en gebak.”

In Mesen staan drie monumenten die verwijzen naar de aanwezigheid van Nieuw-Zeelanders tijdens de Eerste Wereldoorlog: de witte obelisk ter ere van de New Zealand Division in de Nieuw-Zeelandstraat, het Vermistenmemoriaal voor de Nieuw-Zeelanders op Messines Ridge British Cemetery in de Nieuwkerkestraat en het jongste monument, de Anzac soldaat op het Mesense marktplein. Dit beeld werd gemaakt door Jan Dieusaert en geplaatst in Mesen op Anzac Day 2018. Patrick Colson gebruikte een miniatuurversie van het beeldje als relatiegeschenk toen hij schepen was. “Ik heb dit beeldje destijds geschonken aan de vroegere Nieuw-Zeelandse Vice-Premier Don McKinnon en die steunde mijn initiatief om het in het groot te laten maken voor Mesen. Ik heb in die twaalf jaar dat ik schepen was heel veel gedaan om de vriendschapsbanden met Featherston te behouden ook al hadden we toen hiervoor weinig budget.”

Patrick Colson zorgde onder andere dat Luitenant-Kolonel Lawrence Morris ‘Curly’ Blyth een Belgisch ereteken kreeg voor de strijd die hij hier geleverd heeft. De kolonel werd 105 jaar en stierf in 2001. Zijn leven wordt verfilmd in de documentaira ‘Grandfather’s Footsteps’. “De kolonel werd tijdens de slag om Mesen gewond en werd nog een tweede keer gekwetst tijdens de slag om La Basse-Ville, toen werd hij in de ruïnes van de suikerfabriek van Waasten/Warneton verzorgd alwaar vroeger ‘de Jatte’ was en nu Clarebout Potatoes. Ik heb het genoegen gehad om Colonel Blyth in Mesen te mogen verwelkomen en ook zijn kleinzoon David. In de film die vandaag op Anzac day in NIeuw-Zeeland op tv uitgezonden wordt, komen ook mijn moeder en ikzelf aan bod in een klein interview.”

De goede relatie tussen Mesen en Featherston kwam nog eens aan bod in het programma Iedereen Beroemd van begin deze maand. De Meulebeekse fietsende reporter Wouter Deboot van ‘Iedereen beroemd’ ontmoette er Viv Napier. Zij bezocht Mesen in juni 2017 en was van 2016 tot 2019 burgemeester van Featherston. Sedert 17 oktober 2019 is Alex Beijen uit Martinborough de nieuwe burgemeester. ” Hij is 52 jaar en vader van drie kinderen. Op 13 april kreeg ik een bericht dat hij zeer tevreden zou zijn mocht hij mensen uit Mesen op bezoek krijgen eens de coronacrisis voorbij is en dat hij hen ook graag wel wil rondleiden in onze zusterstad.”

Patrick Colson heeft in zijn gedrevenheid om de Nieuw-Zeelandse vriendschapsbanden blijvend aan te houden ondertussen in de persoon van Quinten Malisse (13 jaar) opvolging gekregen. ” Hij is de kleinzoon van mijn zus Patricia. Vorig jaar nog gaf hij aan de voet van het New Zealand Memorial in de Nieuw-Zeelandersstraat zijn eerste toespraak Quinten is ook Junior Museumgids in Zonnebeke. ” Ook Beau Deneut (5) heeft de Nieuw-Zeeland smaak te pakken.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier