Voor het eerst ook gevaccineerd op zondag: “Grote bereidheid”

Het vaccineren in Tielt hoopt vlot. “Met grote dank aan onze vele vrijwilligers”, klinkt het. (foto BVB)
Het vaccineren in Tielt hoopt vlot. “Met grote dank aan onze vele vrijwilligers”, klinkt het. (foto BVB)
Bert Vanden Berghe

Om 8 uur vanmorgen werd de eerste vaccinprik geplaatst in het vaccinatiecentrum van Tielt. Voor het eerst gebeurt dat op zondag. In totaal komen er vandaag 800 mensen aan bod. Men hoopt er om binnenkort van twee naar drie shifts te kunnen gaan.

Om 10 voor 8 stond al een twintigtal senioren aan te schuiven aan de ingang van het vaccinatiecentrum. Geen grote drukte, maar dat is ook niet de bedoeling. Vandaag worden er 800 mensen gevaccineerd, van wie de helft in de voormiddag. Samen met Sint-Niklaas en Malle halen ze hier vandaag de kaap van ruim 3.000 vaccins. Het is voor het eerst dat er gevaccineerd wordt op zondag.

“Dat komt omdat we woensdagavond een levering kregen van Pfizer”, legt An-Sofie Vermeulen uit, die samen met Filip Ysenbrandt instaat voor de vlotte werking. “Omdat die vaccins beperkt geldig zijn, kunnen we niet te lang wachten. We besloten op zondag te vaccineren voor het gemak van onze senioren. Anders moesten we een derde shift opstarten, ‘s avonds, maar dit leek ons voor de senioren een beter alternatief. Er is een grote bereidheid, merken we. Er zijn heel weinig mensen die afbellen. We moeten ook weinig aan huis gaan, mensen doen graag de moeite om tot hier te komen.”

Gouden vrijwilligers

Opmerkelijk: hoewel ze in het vaccinatiecentrum met mondjesmaat willen opschalen, wordt er volgende week zondag niét geprikt. “Wel op zaterdag. Als we naar de jongere mensen gaan, hopen we een derde shift te kunnen opstarten. Doorgaans is er een eerste shift van 8 tot 12 uur en een shift van 13 tot 17 uur. Binnenkort hopen we ook van 18 uur tot 22 uur te kunnen prikken. We hebben al één zo’n shift achter de rug, en met succes. Dat was voor mensen uit de zorg. Het vaccineren gaat vlot, maar als het kan zouden we op termijn graag van 400 naar 500 prikken per shift gaan, maar daarvoor moeten er voldoende vaccins beschikbaar zijn. We blijven daarvan afhankelijk.”

In totaal worden er 800 mensen gevaccineerd in Tielt vandaag, even veel als op een weekdag. (foto BVB)
In totaal worden er 800 mensen gevaccineerd in Tielt vandaag, even veel als op een weekdag. (foto BVB)

“Ik wil overigens nog even benadrukken dat de vrijwilligers hier eigenlijk van goud waard zijn”, besluit An-Sofie. “Dat gaat van het medisch personeel tot de stewards. We zitten met een kernteam waar nu stilletjes aan meer mensen bij komen en we zijn hen één voor één erg dankbaar voor hun niet aflaatbare inzet.”

In totaal moeten er in het vaccinatiecentrum in Tielt zo’n 60.000 burgers gevaccineerd worden.

Goed nieuws

Het is overigens het weekend van goed nieuws wat de vaccins betreft. Niet alleen staat België nu in de top tien van snelst vaccinerende landen in Europa, maar intussen kreeg al iets meer dan 15 procent van de bevolking hun eerste prik. Gisteren raakte ook bekend dat Pfizer vanaf eind mei wekelijks ruim een half miljoen vaccindosissen kan leveren. Sinds het begin van de coronacrisis werden er tenslotte 11,6 miljoen Covid-tests uitgevoerd. Dat is een gemiddelde van 1 per Belg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier