“Voor het eerst nieuw leven op het kerkhof, normaal is het omgekeerd”

Kleine schaapje Dali werd geboren op het kerkhof.© CLL
Kleine schaapje Dali werd geboren op het kerkhof.© CLL
Redactie KW

In Komen-Waasten wordt feest gevierd vanwege een wel erg bijzondere geboorte. Op het kerkhof van de grensgemeente zag de kleine Dali het daglicht. Dali maakt deel uit van de kudde schapen die er op een ecologische manier het kerkhof helpt onderhouden.

Het concept kon bij de opstart in 2018 op het nodige scepticisme rekenen. In een poging de begraafplaatsen in Komen-Waasten op een milieuvriendelijke manier te onderhouden, zouden schapen worden ingezet. “Het was toen een gedurfde maar broodnodige keuze.”

Thierry Vandeparre, die samen met zijn collega’s instaat voor het onderhoud van de kerkhoven, verklaart hoe een Japans onkruid er welig tierde. “Het is een kruid met de naam ‘Japanse duizendknoop’ dat zijn intrede maakte op de leegstaande weides van de begraafplaats. Ongeacht de mankracht die we beschikbaar stelden, het kruid groeide sneller dan wij het konden verwijderen en overwoekerde zowat alles. Toen werd besloten er enkele Schotse schapen op te huisvesten in de plaats van te kiezen voor een chemisch alternatief. Met succes want de invasieve plant werd zo onder controle gehouden.”

Andere boorlingen

Thierry was dan ook aangenaam verrast toen hij begin deze week plots de kleine Dali zag rondhuppelen. “We wisten dat de mama zwanger was maar hadden er geen idee van wanneer de geboorte plaats zou vinden” lacht hij. “Het was dus een erg aangenaam begin van de dag toen we de kleine knaap in de weide zagen rondhuppelen. Het is dan ook voor het eerst dat we op een kerkhof kunnen spreken van nieuw leven in plaats van afscheid.”

Dali geniet nu, samen met zijn mama, van het gras op het kerkhof langsheen de Waastensteenweg maar ook op de andere kerkhoven zullen weldra enkele boorlingen er worden verwelkomd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.