Voor het eerst internationale gezelschappen op Spots op West

Redactie KW

Voor het eerst kon de organisatie internationale gezelschappen aan de affiche toevoegen.

“Dat we dit jaar zovele internationale theaterliefhebbers mogen ontvangen in het kleine Westouter is een droom die werkelijkheid wordt”, zegt lokaal coördinator Frank Verdru.

Frank is verder heel tevreden over de massale belangstelling. “De openingsavond in het amfitheater in het landschapspark de Kosmos was met 600 toeschouwers meteen al een schot in de roos. Op dit moment zijn al 5000 tickets de deur uit en het weekend moet nog beginnen. Er zijn nu al meer toeschouwers komen opdagen dan ik voor het volledig festival voorspeld had. Verder merk ik op dat iedereen het initiatief zeer waardeert en vooral grote ogen opentrekt dat zoiets in het kleine Westouter mogelijk is.”

Saga

Niet alles loopt echter zomaar van een leien dakje en een stevige portie improvisatie is vaak nodig. “Een theatergroep uit Singapore in een kerk laten spelen is niet eenvoudig. Of nog een theatergroep uit Monaco in de repetitieruimte van de plaatselijke toneelvereniging laten spelen vraagt wat overredingskracht,” aldus de coördinator. Blikvanger dit weekend is de Shenyang Normal University Drama Arts Collega uit China. “Ze maken een voorstelling over de bekendste vrouwelijke generaal Mu Guiying uit de Chinese geschiedenis en doen dat op aloude traditionele manier wanneer alle moderne theatertechnieken als het ware taboe zijn,” zegt persverantwoordelijke Nina Van Cauwenberghe van Open Doek.

Naast deze internationale buitenkans, zijn er natuurlijk ook tal van nationale theatergroepen die het bezoeken waard zijn. Zo raadt Van Cauwenberghe de theatergroep Storm Troep uit Antwerpen aan. “Ze spelen ‘Saga’, een oorlogsverhaal op kindermaat. Iedereen weet hoe moeilijk dit onderwerp wel is en vandaar dat die voorstelling een heel uniek moment wordt op het festival.”

Spots op West startte woensdag en loopt nog tot en met zondag.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier