Voor het eerst in onze provincie worden dak- en thuislozen geteld: “Niemand weet hoe groot die groep bij ons is”

Hoeveel dak- en thuislozen zijn er in Zuid-West-Vlaanderen? Niemand die het weet. © BELGA
Olaf Verhaeghe

Welzijnsvereniging W13 zal in samenwerking met de KU Leuven en tal van partnerorganisaties eind oktober het aantal dak- en thuislozen in de regio Kortrijk tellen. Een primeur voor West-Vlaanderen die het welzijnsbeleid op maat van die groep kwetsbaren in de toekomst vorm moet geven. “Hoe kan je beleid voeren als je niet eens weet over hoeveel mensen je spreekt?”, beklemtoont Philippe De Coene, W13-voorzitter de noodzaak.

De grootschalige dak- en thuislozentelling van W13 in het najaar wordt het belangrijkste project voor de welzijnsvereniging dit jaar. Op één dag, 29 oktober 2021, worden alle mensen zonder onderdak of deftige woning in Zuid-West-Vlaanderen geteld. Concreet gaat het om 14 steden en gemeenten: Kortrijk, Kuurne, Menen, Wevelgem, Wervik, Deerlijk, Harelbeke, Lendelede, Zwevegem, Waregem, Wielsbeke, Anzegem, Avelgem en Spiere-Helkijn.

Ook sofaslapers

“Er wordt heel vaak over daklozen gepraat, ook in een welstellende regio als de onze, maar eigenlijk weet niemand precies om hoeveel mensen het gaat”, zegt Philippe De Coene, voorzitter van W13. “Hoe kan je beleid gaan voeren als je niet eens weet hoe groot die groep bij ons is?” Voor de allereerste West-Vlaamse dak- en thuislozentelling werkt W13 samen met LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van de KU Leuven en UC Louvain. Eerder werden in Leuven, Gent en in een aantal Limburgse gemeenten wel al gelijkaardige tellingen georganiseerd.

De telling van de dak- en thuislozen werd voorgesteld op het evaluatiemoment van zes jaar W13-werking. Op de foto herkennen we bestuurders en medewerkers van W13: Philippe De Coene, Pascal Heytens, Bram Deloof, Davy Demets, Kim Van Belleghem, Petra Demeyere, Stijn Tanghe en Talitha Hollander.
De telling van de dak- en thuislozen werd voorgesteld op het evaluatiemoment van zes jaar W13-werking. Op de foto herkennen we bestuurders en medewerkers van W13: Philippe De Coene, Pascal Heytens, Bram Deloof, Davy Demets, Kim Van Belleghem, Petra Demeyere, Stijn Tanghe en Talitha Hollander. © LOO

“Vandaag wachten we eigenlijk tot die mensen zonder dak boven hun hoofd komen aankloppen bij een van de diensten. Met dit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, onder leiding van professor Koen Hermans, willen we de groep dak- en thuislozen actief in kaart brengen”, aldus De Coene nog. “Wie gaan we tellen? Mensen die op straat en in de openbare ruimte leven, mensen die in een noodopvang voor thuislozen wonen en mensen die net een instelling verlieten. Maar ook wie niet in een conventionele woning – een caravan bijvoorbeeld, een auto, een woning zonder huurcontract of een huis zonder de juiste basisvoorzieningen als water en elektriciteit – woont, nemen we mee. Ook de zogenaamde sofaslapers, mensen die bij familie en vrienden terechtkunnen bij gebrek aan een eigen woning en personen die uit hun huis dreigen te worden gezet, worden meegeteld.”

Samen met straathoekwerkers en politie

Met de hulp van lokale diensten die rechtstreeks of onrechtstreeks contact hebben met dak- en thuislozen wordt een heel nauwkeurige telling georganiseerd. Het gaat onder meer om opvangdiensten, straathoekwerkers, eerstelijnshulp zoals de OCMW’s, het CAW, de ziekenfondsen, maar ook instellingen, de NMBS, de politie en buurt- en vrijwilligerswerkingen. Om dubbeltellingen te voorkomen wordt ook een korte en anonieme vragenlijst ingevuld.

“We zijn in juni gestart met de voorbereiding voor deze gigantische operatie, om dus op 29 oktober de telling zelf uit te voeren”, zegt Philippe De Coene. “In februari of maart volgend jaar moet het rapport over de eerste West-Vlaamse dak- en thuislozentelling afgerond zijn. Zo’n onderzoek is broodnodig om die mensen, die vaak erg kwetsbaar zijn, zo goed mogelijk te helpen in de toekomst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier