Voor het eerst in 39 jaar geen Eekhoutefeesten in Proven

Niels Malbrancke, Heidi Hemerlynck, Norbert Jaecques, Gratien Peperstraete die al comitélid is vanaf de start, Geert Boury, Geert Dever, Jeroen Clauw en Carine Boone van het Eekhoutecomité kijken al uit naar 40 jaar Eekhoutewijk volgend jaar. Stephane Debaene en Danny Vandromme waren verhinderd voor de foto. © MD
Redactie KW

Op de wijk Eekhoute zal het dit weekend stiller zijn dan andere jaren. Voor het eerst in het 39-jarige bestaan van de wijk, moest het comité noodgedwongen de jaarlijkse feesten afgelasten. Maar geen nood, ze kijken al volop naar 2021 wanneer 40 jaar Eekhoute gevierd zal worden.

Tijdens de voorbije maanden konden heel wat activiteiten niet doorgaan. Geen sport- of andere evenementen, maar vooral ook geen kermissen. Straks is er geen kermisactiviteit in Poperinge en van wijkfeesten is er ook nog helemaal geen sprake. Tijdens het eerste weekend van juli is het in Proven normaal altijd feest in de grote tent op de weide in wijk Eekhoute. Maar niet dit jaar dus.

‘Hét weekend van het jaar’

We peilden bij enkele van de circa 300 inwoners op de wijk, die een honderdtal huizen telt, wat zij hiervan vinden. De meningen zijn duidelijk verdeeld en dit zowel bij jong als oud. Een ouder koppel dat al 38 jaar in de wijk woont, heeft al die jaren volop alle activiteiten van het wijkcomité gesteund. Dit jaar kon de Paashaas al niet uitgaan en nu is er dus geen Eekhoutefeest.

“Dit is toch wel altijd het weekend van het jaar. Iedere inwoner vindt er zijn gading en van alle huizen is er toch wel altijd iemand aanwezig. Dat is immers zo mooi aan onze wijk waar iedereen, zelfs in deze zogenaamde minder sociale tijden, echt voor elkaar opkomt en vooral ook elkaar helpt wanneer het nodig is. We zijn er het hart van in dat er nu geen feest zal zijn. Zoveel andere dingen mogen al, maar een feest of kermis blijft evenwel nog moeilijk. We begrijpen het wel, maar het doet toch pijn”, klinkt het.

Veertig jaar wijk in 2021

Iedereen in de wijk hoopt alvast dat het coronavirus tegen volgend jaar uitgeraasd zal zijn en dat er een vaccin is. Iedereen wil immers volgend jaar zeker een Eekhoutefeest, waar het veertigjarige bestaan van de wijk heel uitbundig zal worden gevierd.

“Nu we dit jaar niks kunnen organiseren, zullen we ons al wat vlugger kunnen bezighouden met het feest van volgend jaar. De grote lijnen hiervan liggen trouwens al vast. Zoals met veel zaken in onze wijk, willen we dan graag weer iedereen, jong en oud, bij het feest betrekken. We kunnen het amper geloven dat de tijd zo snel is gegaan. Sommige bewoners zullen hier volgend jaar ook al 40 jaar wonen, al is er gedurende de jaren ook al heel wat veranderd”, weet Niels Malbrancke van het wijkcomité.

Levenswerk

“Ik heb nog altijd het grootste respect voor mijn vader zaliger Johan Malbrancke die het vuur echt in de wijk bracht met regelmatig een activiteit en met een alsmaar groeiend Eekhoutefeest. Mijn vader overleed in 2016 en met ons comité willen we zijn levenswerk graag verder zetten.”

“Daarom ben ik na een tijdje in Poperinge te hebben gewoond, zelfs teruggekeerd naar deze wijk. Want eigenlijk wil ik nergens anders meer wonen”, zegt Niels Malbrancke, die zijn vader in het wijkcomité opvolgde. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier