Voor het eerst geen stoet, toch komen heksen uit hun kot: corona inspireert tot ludieke taferelen

© (Foto TP)
Redactie KW

Zere int gat e pikeure, zo goat uze stoet noaste joare deure. Het is een van de spreuken bij de heksentaferelen, die opduiken in het Beselaarse straatbeeld. Normaal moest nu zondag de tweejaarlijkse Heksenstoet door het dorp trekken, maar deze wordt uitgesteld door corona. De inwoners laten zich niet uit hun lood slaan en knutselen met mondmaskers, spuiten en vaccins coronaveilige toverkollen in elkaar om ook zonder stoet te zorgen voor de traditionele heksensfeer.

Beselare heeft plots een eigen vaccinatiecentrum. Een bordje langs de Beselarestraat leid je naar de voortuin van Wim Veeckman. “De Beselaarse heksen worden hier niet gevaccineerd in de bovenarm, maar in het achterwerk”, vertelt Wim. “Naar aanleiding van alle miserie rond het AstraZeneca vaccin hebben de heksen een eigen AstraMiserica vaccin gebrouwen. Ik kreeg al heel wat positieve reacties, omdat het er zo ludiek uitziet.”

Ook andere inwoners van de toveresseparochie lieten zich inspireren door corona om guitige heksentaferelen in elkaar te steken. Aan ‘Sefa’s Zomerbar’ krijg je bijvoorbeeld geen vaccin, maar heksendrank tegen corona en heel wat heksen proberen hun grote kromme neus in een mondmasker te krijgen. “Onze oproep om heksentaferelen en heksenvlaggen naar buiten te brengen in de periode voor de Heksenstoet, kreeg duidelijk gehoor: er komen elke dag nieuwe bij”, zegt Charles Bayart, voorzitter van de Heksenstoet. “De dorpsbewoners zijn creatief en de sfeer is goed. Geen enkel virus krijgt onze heksen en inwoners klein. We doen ons best om onze unieke heksensfeer in het dorp te brengen, zodat wandelaars er ook dit jaar coronaproof van kunnen genieten. Voor het eerst sinds lang zijn er opnieuw puntvlaggen met heksenkopen en exemplaren van het gezelschapsspel Heks-O-Poly te koop voor de nieuwe inwoners.”

Er zijn dit weekend ook nog enkele kleinschalige coronaveilige evenementen. “De schuttersgilde organiseert een heksenschieting, de Landelijke Gilde een pop-upbar en er zijn de vertelwandelingen Solfer en Salpeter”, aldus Bayart. “Enkele bekende stoetelementen worden op de markt uitgestald om de stoet van volgend jaar te promoten.”

Zoals een heks dit nu al in de hoofdstraat vanop een balkon verkondigt: Noaste joare zyn we doa up 31 juli 2022. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten