Voor elke bewoner een Torhoutbon van 50 euro die 60 euro waard is

De papieren Torhoutbon krijgt een digitaal broertje en kan in de coronaperiode met 20% voordeel gekocht worden. © foto JS
Johan Sabbe

Van de 400.000 euro steun die Torhout voor de lokale economie voorziet om het coronaleed van de gedupeerde handelaars te verzachten, gaat er een aanzienlijk bedrag naar de creatie van een digitale Torhoutbon. Elke Torhoutenaar zal één bon van 50 euro kunnen kopen en er 20% koopwaarde bovenop krijgen.

Dat betekent dat een gezin van vier – mama, papa en twee kinderen – straks voor maximum 200 euro Torhoutbonnen kan kopen met een effectieve waarde van 240 euro – of 20% extra. “Daarmee steunen we de winkeliers én al onze inwoners”, aldus burgemeester Kristof Audenaert. “Om het systeem sluitend te maken, zullen we gebruikmaken van de nummers van het rijksregister. Zo kan elke bewoner maar één keer zo’n voordeelbon van 50 euro kopen. Let wel: dit gunstige systeem zal na de coronacrisis weer verdwijnen.”

Nieuwe bon in principe klaar tegen 1 juni

De Torhoutbon bestaat al geruime tijd als papieren versie, maar van het nieuwe digitale broertje wordt een extra boost verwacht, zeker bij jonge mensen. Het plaatselijke bedrijf Encima mag de online Torhoutbon ontwikkelen. Encima is momenteel een nieuwbouw aan het optrekken nabij de rotonde van de Keibergstraat en E403-afritweg. De onderneming, die nu nog in de Beckhofstraat gevestigd is, wordt geleid door Dirk Versavel. Ze ontwikkelt web- en mobiele toepassingen, internetsoftware dus. In principe zal ze de digitale Torhoutbon klaar hebben tegen 1 juni.

Encima zal een webapplicatie bouwen voor de online verkoop van de bon aan de bevolking en tegelijkertijd een mobiele app waarmee de handelaars de ontvangen bonnen kunnen verifiëren en verzilveren.

Digitale Torhoutbon twee jaar geldig

Niet alle plaatselijke politieke partijen zijn voorstander van de 20% extra waarde per bon. Zo vindt N-VA dat een gevaarlijk principe. “Als zo’n bon plots 60 euro waard is en voor 50 euro gekocht kan worden, betekent dat eigenlijk dat alles in de deelnemende winkels 20% goedkoper wordt”, aldus N-VA-gemeenteraadslid Ward Baert. “De stad betaalt de rest en dat is niet zoals het hoort. Het einde is dan ver zoek.”

Groen wil dan weer dat de Torhoutbon niet langer beperkt wordt in de tijd. Nu is hij 12 maanden geldig, een termijn die in de coronacrisis tot 15 maanden verlengd wordt. Burgemeester Audenaert heeft daar oren naar en wil onderzoeken om de digitale Torhoutbon twee jaar geldig te laten blijven. Niet onbeperkt in de tijd, maar toch heel ruim. Al moet alles nog in detail uitgewerkt worden.

Het is de bedoeling om de uit Torhout afkomstige actrice Maaike Cafmeyer de Torhoutbon te laten promoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier