Voor elk wat wils in nagelnieuw Park Ter Walle, maandag start metamorfose

Zoals aangekondigd in de gemeenteraad van maart, start volgende week maandag 2 september de heraanleg van Park Ter Walle. Tijdens de werken zal de polyvalente zaal steeds bereikbaar blijven. Aanvankelijk enkel via de Zwemkomstraat, in de daaropvolgende fase via de J. en M. Sabbestraat. Tegen de paasvakantie 2020 zouden alle werkzaamheden moeten uitgevoerd zijn.


De plannen voor de omgevingswerken in Park Ter Walle zijn al een tijdje gekend. Aanvankelijk was het de bedoeling om alles rond te hebben tegen de zomer van 2018. Uiteindelijk krijgt het park vanaf volgende week – na het einde van de zomervakantie – haar totale make-over. Het wordt niet enkel een ruimte waar veel groen aanwezig is, het is de bedoeling dat iedereen er aan zijn trekken komt. Een drukkere omgeving voor sport en spel wordt afgewisseld met een rustiger, eerder parkachtig deel. Een nieuw padensysteem maakt het park toegankelijker, 99 bomen worden zodanig gekozen en geplaatst dat het park het hele jaar door de kleur van de seizoenen uitstraalt. Doorheen het park komen bovendien betonnen banken met indirecte LED-verlichting, de vestingmuur wordt verlicht en op het pad komen gedichten van Meense dichters.

Voor elk wat wils in nagelnieuw Park Ter Walle, maandag start metamorfose

De Geluwebeek en de oude vestingmuur die nu wat verloren liggen in het park, krijgen in de nieuwe plannen een vooraanstaande plaats. De oude beek wordt ontwikkeld tot een wadi, een beplante greppel die water opvangt. Die wadi zal ook een belangrijke rol spelen in de waterhuishouding en zal een einde maken aan het water en de modder die quasi permanent in het tunneltje staan dat Park Ter Walle verbindt met het Brouwerspark. Naast de vele bomen komen er kleurrijke bloemenvelden. De grond die is afgegraven bij de bouw van de nieuwe zaal, zal worden gebruikt om parkhellingen van gras te creëren met zitmogelijkheden en speelelementen. In het centrale parkdeel komt een voetbalveld, krachtbalvelden, een skatebowl en een Finse piste.

Het nieuwe park heeft voor elke Menenaar wel iets te bieden. (foto's OtoLandscape)
Het nieuwe park heeft voor elke Menenaar wel iets te bieden. (foto’s OtoLandscape)

De metamorfose naar het belevingspark, de groene parel in het centrum van Menen, zal tijd vergen. “De werken starten op 2 september”, zegt schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke (N-VA). “De polyvalente zaal en de burelen van de stedelijke Sport- en Jeugddienst blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden. In de eerste fase wordt de parking heraangelegd. Deze is dan ook niet bruikbaar, waardoor de Zwemkomstraat tijdelijk de enige toegang tot het park is. Daarna wordt het park zelf aangepakt en kan er terug ingereden worden via de J. & M. Sabbestraat. Tegen begin april 2020, de start van de paasvakantie, zouden alle werken afgerond moeten zijn.”

Voor elk wat wils in nagelnieuw Park Ter Walle, maandag start metamorfose

De inrichting van het park zal ongeveer 800.000 euro kosten. Tijdens de werken in en rond het park zal de tunnel tussen het Park Ter Walle en het Brouwerspark afgesloten worden. Er zal tijdens de werken op weekdagen tussen 7 en 17 uur niet kunnen geparkeerd worden in de Zwemkomstraat wegens de doorgang van het werfverkeer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.