Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

© Castell Cycling
Redactie KW

Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari vindt het WK veldrijden plaats in Tabor, Tsjechië. Om het wereldkampioenschap live mee te volgen trekken heel wat supporters zelf naar Tabor. Met KW.be maakten we een lijst met 10 pitstops die je absoluut moet maken, wil je voorbereid in Tabor aankomen.

Klaas van Torhout

1

Kersvers Belgisch kampioen Klaas Vantornout hoopt opnieuw te verrassen.
© BELGA

We hebben een heuse trip voor de boeg. Om met de auto(bus) in Tabor te geraken, moeten we een reis van ruim 1.000 kilometer en een dikke elf uur afleggen. Maak dus alvast dat de blaas geledigd, de auto volgetankt en de honger eventjes gestild is. Met een hele reeks tussenstops hopen we dus heelhuids in Tabor aan te komen. We starten onze road trip aan het gebouw van Roularta, Meiboomlaan 33 in Roeselare.

We maken eerst even een kleine omweg. We horen u denken: alsof de reis nog niet lang genoeg is. Van Roeselare naar Torhout is het amper een twintigtal minuutjes rijden, dus u kunt niet klagen. We houden een eerste stop in Torhout, waar ene Klaas Vantornout (Neen, niet Klaas Vantorhout) is opgegroeid. Klaas werd op 19 mei 1982 geboren in Roeselare, als kind van Daniël en Francine. Samen met zijn zus Griet groeide hij op in Torhout. Klaas werd op 11 januari van dit jaar voor de tweede maal Belgisch kampioen. Velen zagen dit als een verrassing en ook Klaas snapte zelf langs geen kanten hoe hij het klaarspeelde. Even langs het ouderlijk huis van Klaas Vantornout passeren kan geen kwaad en misschien verhogen we zo het geluk en de kans op een (verrassende?) Belgische zege in Tabor.

Niet alleen Gerrit Callewaert is bekende Bavikhovenaar

2

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor
© Ronny Neirinck

Topfavoriet bij de junioren Eli Iserbyt.
© Ronny Neirinck

Van de ene West-Vlaming die Belgisch kampioen werd naar de andere. Bavikhove staat bekend als de gemeente van Gerrit Callewaert, maar ook al een beetje als die van toptalent Eli Iserbyt. Eli werd geboren op 22 oktober 1997 en woont in de deelgemeente van Harelbeke. Iserbyt rijdt bij de junioren, maar is een paar klassen beter dan zijn leeftijdsgenoten. Van de 20 crossen die hij dit jaar reed, won hij er 19. Eenmaal eindigde hij op het tweede trapje. Eli werd dit seizoen al Belgisch en Europees kampioen veldrijden en is dan ook bijna een certitude voor de eindwinst op het WK dit weekend. Daarom gaan we beter nog eens langs ten huize Iserbyt, vooraleer het beschermd erfgoed wordt in Bavikhove.

Zusterstad Sint-Niklaas

3

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

Bekende Sint-Niklazenaar Jan Vertonghen.
© Eddie Keogh.

We staken ondertussen de provinciegrens over en komen in Oost-Vlaanderen terecht. Meer bepaald in Sint-Niklaas. De stad telt ruim 73.000 inwoners en is hoofdstad van het Land van Waas. Sint-Niklaas beschikt over het grootste marktplein van België. Een Grote Markt die van 1977 tot 1997 startplaats was van de Ronde Van Vlaanderen. Ideaal dus om een eerste keer neer te strijken in een plaatselijk café. In Sint-Niklaas heb je onder meer ook het Mercatormuseum, wat de volledige geschiedenis van de cartografie behandelt. Mocht je vrouw je dus in de steek laten met haar kaartleeskunsten, kan je haar altijd een paar uur loslaten in het Mercatormuseum.

Bekende Sint-Niklazenaren zijn onder andere: Tom Lanoye, Bruno Vanden Broucke en Jan Vertonghen. U vraagt zich ondertussen waarschijnlijk af waarom we in godsnaam stoppen in Sint-Niklaas? Wel, Sint-Niklaas heeft een aantal zustersteden, waaronder Colmar, Lucca en …Tabor. Als we de sfeer van Sint-Niklaas opsnuiven kan het ons misschien psychologisch op weg naar winst helpen in Tabor.

Kweekvijver voor talent in Ekeren

4

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

Kan Sanne Cant de hegemonie van Marianne Vos doorbreken?

Van Sint-Niklaas is het een korte rit naar Antwerpen. We focussen ons iets meer ten noorden van ‘t stad, meer bepaald in Ekeren. Ekeren is een gemeente met ruim 22.000 inwoners en tussen die inwoners zitten een paar uitstekende veldrijders. Kevin Pauwels werd op 12 april 1984 geboren in Ekeren, maar woont in Kalmthout. Na een wereldtitel bij de junioren en de beloften is het voor Kevin nog altijd wachten op een titel bij de elite. Mocht hij winnen in Tabor, is hij samen met Niels Albert en Lars Boom de enige renner die wereldkampioen kan worden in de drie verschillende categorieën. Pauwels is een man van weinig woorden, maar hij wil zeker maar al te graag die titel zondag.

Niet alleen de mannen kunnen in Ekeren goed op een fiets rijden. Vraag dat maar aan Sanne Cant. Zij is onze Belgische trots in het veldrijden bij de vrouwen. Dit seizoen werd ze eerder al Belgisch en Europees kampioene en was ze de eerste Belgische vrouw in de geschiedenis van het veldrijden die de eindwinst in de Wereldbeker wist te pakken. Naar eigen zeggen ontbreekt enkel de wereldtitel nog. Daarvoor zal Nederlands topwielrenster Marianne Vos waarschijnlijk de grootste concurrente zijn. Vos was winnares van de laatste zes wereldkampioenschappen en is dus de absolute topfavoriete. Hopelijk kunnen wij met onze stop in Ekeren Sanne en Kevin een duwtje in de rug geven.

De kannibaal van Baal

5

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor
© Ronny Neirinck

Levende legende Sven Nys.
© Ronny Neirinck

Hoe kunnen we een reis naar het wereldkampioenschap veldrijden in Tabor maken, zonder eens te stoppen in het dorp van de beste veldrijder aller tijden? De kannibaal van Baal, de Keizer, Mister Superprestige, … Allemaal bijnamen die Sven Nys tijdens zijn rijk gevulde carrière heeft gekregen. Nys staat op dit moment met 289 overwinningen (bij de profs) achter zijn naam. Hij werd 2 keer wereldkampioen, 9 keer Belgisch kampioen, won 13 keer de Superprestige, 7 keer de Wereldbeker en 9 keer de Bpost bank Trofee. Daarnaast werd hij ook 4 keer Belgisch kampioen in het mountainbiken.

Dit seizoen is nog niet het seizoen geweest van Sven Nys. Door de tegenvallende resultaten laste Nys zelf even een pauze in. Toch wil hij op het WK nog eens schitteren. Tip: Als u ook wil schitteren zoals Sven Nys, bezoek dan even de dichtstbijzijnde supermarkt. Ga naar de gang van de smeerproducten, koop een pot aardbeienconfituur van Effi, zonder toegevoegde suikers, en een brood. Eet zes boterhammen met confituur en je hebt Sven Nys’ geheim voor zijn succes. Al vijftien jaar lang is dat het recept voor Nys z’n overwinningen. Dat je zondag maar veel boterhammetjes mag eten, Sven!

Mestreech: Enige concurrentie is een Belgische Hollander

6

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor
© Ronny Neirinck

Mathieu Van Der Poel hoopt de Belgen zondag een loer te draaien.
© Ronny Neirinck

Lang genoeg getreuzeld in ons kleine Belgenland, hoog tijd dat we eens de grens oversteken. Van Antwerpen rijden we richting Duitsland en dichtbij het Drielandenpunt waar Duitsland, Nederland en België elkaar raken, houden we halt in Maastricht. Maastricht of Mestreech in het Limburgs is de hoofdstad van Nederlands Limburg en telt ruim 120.000 inwoners. De stad is ieder jaar de startplaats van de wielerklassieker Amstel Gold Race, maar de voornaamste reden waarom we hier zijn is die ene Nederlander die het de Belgen zondag lastig kan maken.

Mathieu Van Der Poel mag dan wel geboren zijn in Kapellen, hij is wel degelijk een Nederlander. Hij is de zoon van de ex-wielrenner Adrie Van Der Poel. Van Der Poel rijdt deze winter als belofte bij de elite en strijdt mee aan de top. Hij won dit seizoen al zeven wedstrijden, waaronder twee superprestiges en de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide waarmee hij aangaf helemaal klaar te zijn voor het WK. De Belgen zijn bij deze gewaarschuwd.

Beschermd Kölsch bier heisen

7

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

Het Kölsche bier is beschermd door de EU.

Wilkommen in Deutschland! Onze reis brengt ons dichter bij Tabor en de volgende halte nemen we in Keulen. Keulen is met ruim 1 miljoen inwoners de vierde grootste stad van Duitsland. Een metropool die we absoluut moeten meenemen op onze road trip naar Tabor. Het wordt ook eens tijd voor een beetje ontspanning en een dosis cultuur. Een absolute bezienswaardigheid is de prachtige gotische kathedraal. De Dom van Keulen is het symbool van de stad en heeft ook een schatkamer die de moeite waard is.

Om even de gedachten weg te nemen van de intensiteit en spanning van de koers kan je ook een bezoekje brengen aan de Kölner Zoo. Met ongeveer 700 soorten dieren en vooral een grote collectie primaten is het een absolute aanrader. Wie het kind in zich nog eens naar boven wil halen kan zich uitleven in Phantasialand, een pretpark dat bij de populairste van Europa hoort. En zoals we weten wordt er op de cyclocross altijd serieus wat gedronken. Niet wetende of het bier in Tabor hoogstaand zal zijn, drink je best nog wat van het Kölsche bier, de enige biersoort die door de EU beschermd is. Dit alleen als er een bob in de buurt is natuurlijk.

Winterinkopen op de Zeil in Frankfurt

8

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

De skyline van Frankfurt.

In onze tocht door Duitsland komen we na de vierde stad ook de vijfde grootste stad van Duitsland tegen: Frankfurt am Main. Frankfurt telt zo’n 687.000 inwoners en is de grootste stad in de deelstaat Hessen. Het is vrijwel het grootste financiële centrum van Duitsland. Met de hoge wolkenkrabbers krijgt het vaak de bijnaam Manhattan en heeft het de kenmerken van een wereldstad.

Wie het ondertussen helemaal gehad heeft met die auto kan deze in Frankfurt achterlaten en verdergaan met het vliegtuig. De luchthaven van Frankfurt is de op twee na grootste van Europa. Aangezien het momenteel erg koud en besneeuwd is in Tabor, ben je ook beter voorbereid qua kledij. Om gewapend te zijn tegen de koude kan je inkopen doen op de Zeil, de belangrijkste winkelstraat in Frankfurt en de winkelstraat met de grootste omzet in Duitsland. Wat heb je nodig: stevige schoenen die gewapend zijn tegen de sneeuw, een dikke winterjas, muts, sjaal en handschoenen. Al de rest is overbodig, dames.

Waarom zijn we in Stribro, of zoiets?

9

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor
© Ronny Neirinck

Titelverdediger Zdenek Stybar strijdt zondag niet mee.
© Ronny Neirinck

Na onze Duitse passage komen we aan in Tsjechië, meer bepaald in Stribro. Striwat? Inderdaad, Stribro is een klein, relatief onbekend stadje nabij Pilsen met een kleine 8.000 inwoners, vergelijkbaar met Koekelare. Stribro ligt helemaal ten westen van Tsjechië, tegen Duitsland en daarom wonen er ook veel Duitsers.

De bekendste inwoner van Stribro is ongetwijfeld Zdenek Stybar. Stybar werd vorig jaar in Hoogerheide wereldkampioen en zou dus zondag titelverdediger zijn. Jammer genoeg focust Stybar zich nu op de weg en laat hij het veldrijden even voor wat het is. Hij werd al 3 keer wereldkampioen en 6 keer Tsjechisch kampioen. Zoals gezegd focust Stybar zich nu op de weg en doet hij dat voorlopig behoorlijk. Hij werd vorig jaar vijfde in Parijs-Roubaix. Een andere reden waarom we in Stribro stoppen, kunnen we u niet geven. We kunnen wél nog meegeven dat Stribro zilver betekent en dat je in februari de jaarlijkse feestelijke tocht van mijnwerkers met fakkels en mijnlampen kan tegenkomen. Beat that, Koekelare !

Tabor: Bestemming bereikt

10

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

Om deze trui is het weer allemaal te doen.
© Castell Cycling

Uiteindelijk komen we aan op onze eindbestemming: het pittoreske Tabor. De plaats waar het allemaal moet gebeuren dit weekend. Voor de gelovigen onder ons: Tabor is genoemd naar de Taborberg in Israël, waar Jezus volgens het Nieuwe Testament van gedaante verwisselde. Hopelijk verwisselen enkele (Belgische) crossers zaterdag en zondag ook van gedaante en stijgen ze boven zichzelf uit.

Het is de derde keer dat het wereldkampioenschap in Tabor doorgaat. Voor eigen volk en in de winterse weersomstandigheden (sneeuw en temperaturen onder nul) kunnen de Tsjechen altijd iets meer. Zo hoopt thuisrijder Martin Bina te kunnen verrassen, maar als de logica gerespecteerd wordt zal het zondag wellicht een bekende naam worden. We kijken al uit naar de strijd en zullen allemaal op het puntje van onze stoel zitten.

Toegegeven, we namen nu niet meteen de snelste en de kortste route richting Tabor en we zullen er waarschijnlijk een stukje langer over doen dan 11 uur en 1.000 kilometer. Desalniettemin namen we een interessante route, waarin we onze Belgische renners een hart onder de riem staken, even gingen kijken bij de tegenstand en twee Duitse metropolen bezochten. U mag de terugweg gerust zelf uitstippelen.

(Benoit Denoulet)

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor


Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

De skyline van Frankfurt.

Voor de cyclocrossfans: 10 verplichte pitstops op weg naar Tabor

Het Kölsche bier is beschermd door de EU.