Vondels vzw neemt intrek in leegstaand klooster: “Stond leeg na vertrek van pater Boni”

Op de foto zien we Willy Lamaire en Christiane Heyte samen met familielid Michiel Demuynck, Wannes Degraeve en enkele begeleiders en cliënten van Vondels.© EG
Op de foto zien we Willy Lamaire en Christiane Heyte samen met familielid Michiel Demuynck, Wannes Degraeve en enkele begeleiders en cliënten van Vondels.© EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Het leegstaand klooster van de paters Kapucijnen in de Capucienenstraat in Ieper wordt momenteel gebruikt als locatie voor dagbesteding voor de cliënten van Vondels vzw. Het gebouw wordt ter beschikking gesteld door het echtpaar Willy Lamaire (73) en Christiane Heyte (71) die erfpacht voor 99 jaar op de locatie van de paters Kapucijnen hebben.

“Door de coronamaatregelen moesten de dagcentra hun activiteiten opsplitsen en bubbels maken van leefgroepbewoners enerzijds en cliënten die thuis of zelfstandig wonen anderzijds”, vertelt Bianca Decroix van Vondels vzw. “Omdat dit op de sites van de dagcentra onmogelijk bleek, werd naar oplossingen gezocht.”

Vondels vzw kreeg een mooie kans door Willy Lamaire en echtgenote Christiane Heyte uit De Klijte om voorlopig het klooster van de Kapucijnen te gebruiken als extra locatie voor dagbesteding. Christiane Heyte (71) was gedurende 16 jaar directrice van het woonzorgcentrum ’t Pandje in Izegem in de gebouwen van het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen rond het pandhof van het theologieseminarie. “Toen ik tien jaar terug met pensioen ging, had ik een vertrouwensband met de paters Kapucijnen opgebouwd. Dit is de reden waarom we een erfpacht op de locatie in het gewezen klooster kregen. Wij betalen wel een ‘canon’ ( vergoeding, nvdr ) aan de Kapucijnen en deden de belofte om het Franciscushuis te bewaren en verder ter beschikking te stellen in de geest van de Kapucijnen”, vertelt Christiane Heyte.

Assistentiewoningen

Willy Lamaire (73), zaakvoerder van Lamco Technology nv in De Klijte en voorzitter van voetbalclub KVK Westhoek, wilde samen met zijn echtgenote Christiane een sociaal project verwezenlijken in de geest van de paters Kapucijnen. “We dachten aan het bouwen van serviceflats in Elverdinge, daarna in De Kosmos in Watou maar telkens sprongen onze plannen af omdat we geen vergunning kregen”, zegt Willy Lamaire. “Er deed zich een opportuniteit voor in het klooster van de Kapucijnen in Ieper. Na het vertrek van pater Boni Van Looveren stond het gebouw leeg. De paters wilden af van die rompslomp en verleenden een erfpacht van 99 jaar. Eerder dachten we eraan om in de tuin assistentiewoningen te bouwen maar dat idee werd niet in dank afgenomen door sommige leden van de kerkfabriek van de Kapucijnenkerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares. We hebben toen onze ideeën moeten herwerken.”

Wannes Degraeve, coach van De Pelgrim, toonde zich heel tevreden. Op maandag, woensdag en vrijdag komen 15 tot 20 cliënten uit de woonvormen in Ieper werken in de tuin, soep maken voor het middagmaal of zijn ze artistiek en creatief bezig in het crea-atelier. Eerder zou het om een korte periode gaan, maar ondertussen houdt de nood al enkele maanden aan. Wannes benadrukt dat het zonder de inspanningen en flexibiliteit van de teamleden geen zo’n succesverhaal zou zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.