Vondelbib draait weer op volle toeren met aangepaste maatregelen en nieuw systeem

Links Rita Latrez met de bibassistenten Cathérine Defevere, Jelke De Neve en Lisa Kesteloot. Aan de balie: Jonah en Diederik Naert samen met burgemeester Verwilst en schepen Bossuyt. © foto Luc
Redactie KW

De Vondelbibliotheek heeft sinds 2 juni opnieuw de draad opgepikt, met de nodige veilige maatregelen. Voor de bezoeker zijn er enkele grote veranderingen om alles vlot te laten verlopen.

“Inactief zijn we de voorbije drie maanden allerminst geweest”, verzekert bibliotheekcoördinator Rita Latrez.

“Eind februari waren we in volle voorbereiding om het nieuwe Wise-systeem op punt te stellen. Het computersysteem dat we intern hanteerden moest namelijk volledig afgestemd worden op de 14 bibliotheken van de gemeenten en steden Midwest. Dankzij Wise zijn we nu een regiobibliotheek. Eens je je lidgeld hebt betaald, kan je in 14 bibliotheken terecht met dezelfde kaart om materiaal te ontlenen. Dat zijn Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene.”

Van boeken tot vertelplaten

Zo kan je tot 25 boeken, strips, tijdschriften, tien cd’s of dvd’s, vijf games, drie taalcursussen of drie vertelplaten ontlenen. Het lidgeld bedraagt 5 euro op jaarbasis en is gratis voor -18-jarigen. “In april riepen we de afhaalbib in het leven, een initiatief dat veel bijval kende en door onze gebruikers ten zeerste gewaardeerd werd”, aldus Rita.

“Tijdens de coronacrisis vielen de voorleesmomenten, contactdagen met auteurs en activiteiten intra muros allemaal weg. We hopen die dan ook zo snel mogelijk opnieuw op te starten. In ieder geval hebben we nu de raamwandelzoektocht die heel wat succes kent”, weet Rita. “Nu verwelkomt de bib opnieuw iedereen. We mogen maximaal tien personen in de bib toelaten. Iedereen ontsmet de handen bij het binnenkomen en neemt dan een boekenmandje dat hij gebruikt tijdens zijn bezoek.”

Uitgebreide waaier

Schepen van Cultuur Danny Bossuyt wil het hele team van de bibliotheek van harte bedanken voor het werk dat ze verricht hebben in de coronaperiode. “De gebruikers zaten niet op hun honger dankzij de afhaalbib. En met het Wise-systeem kan iedereen nog meer genieten van een uitgebreide waaier ontleenmogelijkheden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier