Voltallige oppositie in Izegem eist extra zitting van gemeenteraad

© Getty Images
Philippe Verhaest

Alle oppositiepartijen in Izegem willen een extra gemeenteraadszitting. “Nu de gezondheid van onze Izegemnaren op het spel staat, willen we positief meewerken om duidelijke beslissingen te realiseren”, klinkt het.

De meest recente gemeenteraad in Izegem gebeurde voor het eerst online en zal niet snel vergeten raken. Schepen Tom Verbeke (N-VA) vergat dat zijn microfoon nog open stond en noemde Groen openlijk ‘vuile, groene ratten’. Daar heeft hij zich ondertussen openlijk en uitgebreid voor verontschuldigd, maar een en ander blijft nazinderen bij de oppositie.

“De laatste gemeenteraad kregen we niet de kans om voorstellen te doen toen de punten rond de coronamaatregelen en het impulsfonds werden besproken en gestemd”, zegt de oppositie, bestaande uit STiP, Vlaams Belang, Groen, SP.A en Open VLD.

“Over de steun van 200.000 euro voor de lokale economie zat geen enkel voorstel in het gemeenteraadsdossier, we hebben dit tijdens de zitting moeten horen. Normaal steken voorgestelde zaken in het dossier en kunnen we onze ideeën geven en toevoegingen doen. Wij hebben ons huiswerk niet kunnen maken omdat we geen materiaal hebben gekregen.”

“Daarnaast willen we dat de maatregelen die de stad uitvaardigt, ook effectief in praktijk kunnen worden gebracht. Zo is een financiële tussenkomst van de stad zonder reglement niet rechtsgeldig. We willen vermijden dat maatregelen uitlopen op een debacle.”

De gemeenteraadsleden van Izegem bij de start van de huidige bestuursperiode. De oppositieleden hameren nu op een extra zitting.
De gemeenteraadsleden van Izegem bij de start van de huidige bestuursperiode. De oppositieleden hameren nu op een extra zitting.© Frank Meurisse

Daarom eisen de vijf partijen een extra gemeenteraad. “We willen ook de situatie rond de mondmaskers op de agenda. Vice-premier Koen Geens (CD&V) liet weten dat er tegen maandag 4 mei niet voor elke inwoner een afdoend mondmasker zal zijn. Graag vernemen we hoe de stad met deze situatie wil omgaan. Ten derde hadden we graag geweten welke andere maatregelen de stad wil nemen, zeker in het licht van de exitstrategie.”

De oppositie wil op donderdag 30 april om 19.30 uur al bij elkaar komen. “Uiteraard opnieuw via de digitale en veilige weg.”

Burgemeester Bert Maertens: “Sowieso al de bedoeling om fractieleiders bij elkaar te brengen”

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) schiet het voorstel niet af. “We zullen dit deze namiddag (maandag 27 april, red.) tijdens het schepencollege bespreken en zullen daarna communiceren. Maar sowieso was het al onze bedoeling om deze week nog de fractieleiders van alle politieke partijen bij elkaar te brengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.