Volleyclubs Gidas en Citivo groeien naar elkaar toe in Gits

Tot een effectieve fusie van Gidas en Citivo komt het momenteel nog niet, maar de clubs groeien steeds dichter naar elkaar toe. (foto EV) © (foto EV)
Redactie KW

Op de vooravond van het nieuwe volleybalseizoen vergaderden de twee Gitse volleybalclubs Gidas en Citivo over een samenwerking. Tot een fusie komt het nog niet maar stap voor stap willen ze de handen in elkaar slaan over de grenzen van de clubs heen.

Dat Gits een uitgebreid aanbod heeft aan sportieve mogelijkheden en verenigingen wisten we al. Zo zijn er maar liefst twee volleybalclubs. Gidas is al jaren de gevestigde waarde voor de dames. Met tien ploegen waarvan een ploeg in eerste provinciale en een andere in vierde provinciale staan de dames voor een boeiend seizoen. Herenclub Citivo, voorheen Gitsiko, heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1958. Momenteel spelen zij met een ploeg in eerste provinciale en een veteranenploeg.

“Er zijn veel mensen die eigenlijk niet weten dat Gits twee volleybalclubs heeft”, vertelt Gidasvoorzitter Danny Ameye. “Als Citivo kampioen speelt, dan worden wij vaak gefeliciteerd en omgekeerd ook. Vandaar dat we het gevoel hadden dat het tijd was om eens samen naar buiten te komen.”

“Voortaan zullen Gidas en Citivo op veel vlakken gaan samenwerken’, vervolgt Citivovoorzitter Stefaan Vanbossel. “Zo hebben we vanaf dit jaar een gezamenlijke wedstrijdkalender en hebben we beslist om al het sportmateriaal te delen. Daarnaast zullen we in mei onze eerste gezamenlijke activiteit organiseren. Dat wordt een volleybaltoernooi.”

Stap voor stap

De samenwerking voelt voor beide clubs aan als een logische stap. “Zowel de spelers als beide besturen komen onderling goed overeen. Zo gaan we naar elkaars wedstrijden kijken en kunnen we altijd een beroep doen op elkaar voor het administratieve luik van de wedstrijden of het scorebord bijvoorbeeld.” Bij beide ploegen is er ook sprake van veel wederzijds respect voor elkaars werking en sportieve prestaties. Stefaan waardeert vooral de jeugdwerking van Gidas: “Met een 90-tal leden en tien ploegen is Gidas werkelijk top in de jeugdwerking. Ooit is daar ook een herenploeg uit voortgekomen bij Citivo die een hele goede lichting was. Bij de jeugd heeft Citivo het wat moelijker: jongens gaan doorgaans minder snel volleyballen dan voetballen.”

Tot een fusie tussen beide clubs komt het vooralsnog niet. “Dit is een duidelijke stap in onze samenwerking die we aan het publiek kenbaar wilden maken”, vertelt Danny Ameye. “Een volledige fusie is echter nog niet aan de orde. We willen dit stap voor stap doen en we zien wel hoe het loopt.”

Beide clubs hebben nog iets gemeen met elkaar: ze zullen beiden aanwezig zijn op Gits Kermis. Gidas verwelkomt iedereen op zaterdag voor het jaarlijkse streekbierencafé in het cultureel centrum. Citivo is het hele weekend te vinden ter hoogte van het Oud Gemeentehuis met een openluchtterras. Daarnaast blazen ze na twee jaar het evenement ‘Schijt je Rijk’ nieuw leven in.

Koe

“Dit keer laten we onze koe op zondag 8 september vanaf 16 uur los op het voetbalplein van ‘t Cringhene. Dat wordt verdeeld in 1.000 vakjes van 1 vierkante meter. De winnaar krijgt 350 euro cash, de vier aanpalende vakjes krijgen elk een troostprijs van 50 euro. Elk vakje is te koop voor 2,50 euro.” Voor de kermisactiviteiten werken beide clubs dus (nog) niet samen maar ongetwijfeld komen ze bij elkaar langs, dat kan tenslotte enkel de samenwerking ten goede komen. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier