Volleybalclub Kuros viert zijn 50ste verjaardag

Vandaag zet Kuros vooral in op de jeugdwerking. "De ups en downs doorheen de jaren werden telkens opgevangen door een nieuwe generatie. Al onze jeugdreeksen zitten vol, van balgewenning tot de U17", zegt Sammy Baron. © JF
Redactie KW

Volleybalclub Kuros bestaat 50 jaar en dat vieren ze met een tornooi, een receptie, een Italiaans buffet en een tentoonstelling over de geschiedenis van de club. Op een halve eeuw heeft Kuros veel hoogtes en laagtes gekend, huidig voorzitter Sammy Baron en medeoprichter Dirk Adams vertellen over Kuros van vroeger tot nu.

Sammy Baron (°1971) is de huidige voorzitter van volleybalclub Kuros. Hij heeft zelf nooit bij Kuros gespeeld maar zijn twee zonen zijn allebei lid. “De oudste heeft alle leeftijdsgroepen doorlopen en de jongste speelt mee vanaf de kadetten. Ik was al lid van het bestuur en kende de andere ouders goed. Om de drie jaar wisselt het voorzitterschap en ik nam het drie jaar geleden over van Pascal Pollet. Toen had ik er niet bij stil gestaan dat het jubileumjaar tijdens mijn voorzitterschap zou vallen. We hebben een werkgroep opgericht met Dirk Adams en Xavier Tavernier, samen met hen zijn we al sinds oktober bezig met de voorbereiding.”

Volleybal met KSA

Xavier Tavernier is een oud-speler en bestuurslid, die vooral veel gedaan heeft voor Kuros Dames. De damesafdeling is 10 jaar later opgericht, tot dan speelde Kuros gemengd. In 1979 is er een officiële mannen- en een officiële vrouwenploeg opgericht. Dirk Adams is oud-speler, oud-voorzitter en medeoprichter van Kuros. Dirk durft nog steeds eens een balletje te kloppen bij Primus, een vereniging van ‘ervaren’ spelers die onder elkaar volleybalt. Verder weet hij ook alles over de beginjaren van Kuros. “De volleybalclub is ontstaan in juli van 1969,” vertelt Dirk, “Een aantal jongens van de KSA hadden met de KSA wat volleybaltornooien gespeeld en wilden dit blijven doen. De eerste keren gingen door in het jeugdcentrum van Waregem of op het asfaltterrein in de Kastanjelaan in de Bloemenwijk in Zulte. Er was immers nog geen sporthal toen. Al snel was er een belangstelling van een man of twaalf en speelden we competitie in Oost-Vlaanderen. Op 16 juli 1969 werd Kuros officieel opgericht in het gemeentehuis. Pas sinds 1972 konden we binnen spelen in de turnzaal van de Vrije Basisschool van Zulte.”

Sammy Baron, huidig voorzitter van volleybalclub Kuros:
Sammy Baron, huidig voorzitter van volleybalclub Kuros: “De geschiedenis van de ploeg is nauw verweven met Zulte.”© JF

Onze missie is duidelijk: het gaat over betrokkenheid voor de spelers, hun familie en de medewerkers – Voorzitter Sammy Baron

Op competitief vlak heeft Kuros een eigenaardige cyclus die het al een drietal keer doorlopen heeft: de ploeg promoveert zich helemaal tot in eerste nationale en kiest er dan zelf voor om opnieuw van nul te beginnen in derde of vierde provinciale. “De piek van de eerste tien jaar hebben we op competitief vlak nooit meer bereikt”, gaat Dirk verder. “Kuros speelde in eerste nationale tegen Moeskroen en dergelijke grote ploegen. Dit waren ploegen met profs met een contract. Onze spelers zagen dat en wilden ook betaald worden. Bovendien begin je op dat niveau ook met het aankopen van spelers. Het resultaat was dat er veel tijd en geld ging naar de professionele ploeg die niet naar de jeugd ging en dat de link met Zulte verdween. Voordien speelden we soms voor 500 man publiek maar toen er steeds minder Zultenaren bij Kuros speelden, zakte dat aantal zienderogen. Toen hebben we de beslissing gemaakt om terug te keren naar 4de provinciale en opnieuw te beginnen.”

Amusement

“Alle sportclubs moeten hun missie kennen”, neemt Sammy over, “Een degelijke jeugdwerking is al zeer goed. Op korte termijn hogerop geraken betekent ook dat je op korte termijn financiële middelen zoeken om dat te kunnen doen. Onze missie is duidelijk: het gaat over betrokkenheid en amusement voor de spelers, hun familie en de medewerkers. Tien jaar geleden zijn we opnieuw gestopt met de nationale ploeg en na een reorganisatie hebben we ervoor gekozen om voluit de kaart van de jeugd te trekken.

Dit is een langetermijnproject maar we plukken er nu de vruchten van: al onze jeugdreeksen zitten vol, van de balgewenning tot U17. Vanuit die werking levert Kuros soms volleyballers van nationaal niveau af.”

Tentoonstelling

De eerste ploeg van Kuros op een tornooi in Assenede met Patrick Vandenberghe, Jan Coorevits, Marc Vandenberghe, Andre Tavernier, Xavier Tavernier, Johan Adams, Johan Degraeve, Dirk Adams.
De eerste ploeg van Kuros op een tornooi in Assenede met Patrick Vandenberghe, Jan Coorevits, Marc Vandenberghe, Andre Tavernier, Xavier Tavernier, Johan Adams, Johan Degraeve, Dirk Adams.© gf

“Voor het feestweekend zelf hebben we ervoor gekozen om alles op één dag te doen. Zaterdag 4 mei houden we om 14 uur een tornooi, vooral om oud-spelers een kans te geven om nog eens samen te kunnen spelen. Daarna is er een receptie en op ons Italiaans buffet zal rond de 200 man zijn. Doorlopend kan iedereen onze tentoonstelling bewonderen. We hebben tal van oud-spelers en sponsors gecontacteerd. De respons was zeer goed, oude tenues, krantenknipsels, foto’s en andere memorabilia zijn allemaal te bewonderen. Ik ben vooral blij dat we een goeie groep hadden voor de organisatie en wil ook de sponsors van harte bedanken. 50 jaar Kuros is ook 50 jaar Zulte en 50 jaar Zultenaars, de geschiedenis van de ploeg is nauw verweven met die van Zulte zelf, iedereen moet dus zeker naar de tentoonstelling komen,” besluit Sammy.

(Jonathan Folens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier