https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Volksfeest Winkel Koerse Sint-Eloois-Winkel terug na jaar onderbreking

Het bestuur van de Winkel koerse © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Na een jaar zonder is er op dinsdag 5 oktober opnieuw Winkel Koerse. Het paardenkoersgebeuren is dit jaar aan haar 165ste editie toe. Het vip-gebeuren rond Winkel Koerse concentreert zich voor het eerst in het feestdorp Den Ast. “Op die manier zullen de 250 vips ook veel dichter bij de paardenrennen betrokken worden.”

Het volksfeest Winkel Koerse gaat na een onderbreking van een jaar opnieuw door. Dinsdag 5 oktober staat door heel wat bewoners van Sint-Eloois-Winkel met rood aangestipt in hun agenda. “We zijn heel blij dat we deze hoogdag weer kunnen organiseren”, aldus voorzitter Krist Vandemoortele.

Moeilijk jaar

Het comité rond Winkel Koerse kende geen gemakkelijk jaar. Het grootste evenement van de gemeente kon vorig jaar niet doorgaan door corona. Met de overlijdens van Louis Ghesquiere en Etienne Demeyere verloor de Koninklijke vzw De Paardekoers aan de Steene Molen twee gewaardeerde bestuursleden op enkele maanden tijd. De organisatoren van Winkel Koerse beschikken daarnaast momenteel niet over een eigen lokaal. Na 5 oktober wordt langs de Gullegemsestraat gestart met de bouw van de nieuwbouw voor het jeugdhuis en Winkel Koerse. Ondanks een moeilijk jaar blijft het twintigkoppige bestuur optimistisch en hoopvol voor de toekomst. “Gelukkig bleven de sponsors ons trouw en mochten we zelfs enkele nieuwe sponsors verwelkomen, waardoor we dit jaar terug een echt volksfeest kunnen organiseren. De organisatoren kiezen grotendeels voor dezelfde ingrediënten als de voorbije jaren. Naast de wedstrijden tussen de veertig deelnemende paarden zal er opnieuw een wielrenner koersen tegen een paard. De naam van de wielrenner wordt enkele dagen voor Winkel Koerse bekend gemaakt. Ieder jaar is het ook uitkijken naar wie er plaatsneemt in de dubbele sulky. Dat zijn dit jaar Anne D’Ieteren en Michèle George. D’Ieteren is al jarenlang voorzitster van het Belgian Paralympic Committee. “Ze speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de para-dressuur in ons land en zorgt er daarmee ook voor dat we straks een vijfvoudige Olympische kampioene in de Gullegemsestraat zullen zien”, aldus Geert Van Gheluwe van de organisatie. Michèle George, die onlangs nog in Tokio schitterde, neemt plaats in de dubbele sulky. De organisatie gaat ook dit jaar opnieuw in zee met officiële bookmakers. Twee zullen er ter hoogte van de feesttent staan. “Veiligheid blijft een prioriteit op Winkel Koerse. We zorgen er na elke reeks voor dat de paarden verzamelen in de Tuileboomstraat om dan gezamenlijk via de Gullegemsestraat terug te keren naar de stalplaats. Dit blijft een grote stap vooruit naar diervriendelijkheid toe.”

Vip-gebeuren

Nieuw dit jaar is de aanpak van het vip-gebeuren. “De vips werden vroeger soms van her naar der gestuurd en zagen uiteindelijk maar weinig van de paardenkoers”, merkte Krist Vandemoortele. De 250 vip’s kunnen op 5 oktober genieten van een culinair festijn vlak naast het parcours, in feestdorp Den Ast. Voor de vip-maaltijd werkt Winkel Koerse enkel samen met lokale ondernemers. “Het is de bedoeling om het vip-gebeuren de komende jaren verder uit te bouwen. We verwachten er heel veel van. Na de paardenkoersen zijn er vanaf 19.15 uur optredens. Zo brengt Eveline Duytschaever een optreden met paard en vuur en komt ook charmezanger Jenss langs. De samenwerking met Taxi Leiedal wordt verdergezet. Dit jaar zijn er twee oppikpunten: aan de kop van de Olympialaan en aan ’t Rond Punt. Daarnaast is er nu een bijkomende grote parking aan De Meerhoek van waaruit bezoekers aan Winkel Koerse een gratis shuttlebus kunnen nemen tot aan het parcours. De bus rijdt tussen 14 en 23 uur.

Versierde straten

In aanloop naar Winkel Koerse sporen de wijkburgemeesters hun buren aan om hun straat terug mooi aan te kleden in het thema Winkel Koerse. De winnende wijk krijgt een plakkaat aan het begin van zijn straat en een buurtfeest. Een vakjury gaat alle straten bekijken op vrijdag 1 oktober. Op kermiszondag 3 oktober organiseert het comité reeds een serieuze opwarmer voor Winkel Koerse. In de L!NK treden de Winkelse Piccolino’s op en vanaf 13 uur kunnen aanwezigen er smullen van cowboysteak à volonté voor volwassenen en frikandellen voor kinderen. Koersliefhebber kunnen er de wedstrijd Paris-Roubaix op groot scherm bekijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.