Volkscafé De Kortekeer al meer dan 100 jaar in centrum: “Ik zou het niet willen ruilen”

© BB
Redactie KW

Het is een bekende ontmoetingsplaats voor jong en oud. Volkscafé De Kortekeer heeft een breed publiek van alle leeftijden. De sfeer is warm en authentiek en het interieur is in al die jaren intact gebleven.

In De Kortekeer beleef je nog de sfeer van een typische bruine kroeg. Het is een plaats waar tijd is voor een babbel, voor het proeven van een van de vele biersoorten. Met andere woorden: een plaats om te genieten van het leven. Enkele jaren geleden bracht Vlaanderen Vakantieland een bezoekje aan deze bruine kroeg omwille van zijn uniek kader en interieur.

Na de lockdownperiode heeft ook De Kortekeer opnieuw de deuren geopend. Tot groot jolijt van vele Dentergemnaren die dit gezellige, bruin café toch wel misten.

Ellen, hoe ben jij in dit café terechtgekomen?

“Al een drietal jaar baat ik het café uit dat in het bezit is van Geert Vanmeenen en Regine Vanhastel. De ouders van Regine, Therese Quintyn en André Vanhastel, woonden hier vele jaren en waren destijds het boegbeeld van de kroeg. Therese stond achter de toog en André was barbier. Een deel van het café was toen ook barbiersalon. Veel Dentergemnaren spreken vol nostalgie over die periode. Nog steeds worden er verhalen en anekdotes verteld aan de toog uit die vervlogen tijd. De Kortekeer was in die tijd ook heel bekend om zijn lekkere hamburgers. Ik hoor dat vele mensen uit de streek naar dit café afzakten om die te proeven.”

“Na André en Regine was het de beurt aan dochter Regine en haar man Geert Vanmeenen. Nog later waren Wouter Isebaert en Christophe Deweer de uitbaters. Ik ben afkomstig uit Zulte en was al klant bij Wouter toen hij de pintjes tapte in het jongerencafé Piekezot. Ook in De Kortekeer kwam ik vaak langs omdat we ondertussen goede vrienden werden. Af en toe stak ik een zelfs handje toe als het druk was, zo kreeg ik voeling met de bruine kroeg en de klanten. Tot Wouter mij de vraag stelde of ik het wou openhouden want na vijf jaar was hij aan een nieuwe uitdaging toe. Zo ben ik in juni 2017 gestart. Ondertussen ben ik, als niet-Dentergemse, redelijk ingeburgerd. Met dank aan al mijn voorgangers die ervoor gezorgd hebben dat dit café een heel aangenaam cliënteel heeft opgebouwd. Ik zou niet willen ruilen voor een ander café.”

Welke aanpassingen zijn er getroffen bij de heropening? Hoe reageren de klanten op deze maatregelen?

“De heropstart na de lockdown is eigenlijk best goed meevallen. Ik heb de indruk dat er grotendeels begrip is voor de maatregelen. Klanten jammeren wel eens dat ze niet aan de toog mogen zitten, maar al bij al valt dit heel goed mee.

De heropstart is goed gegaan, alleen het sluitingsuur ligt iets moeilijker

Ik denk dat iedereen gewoon blij is dat er terug een pintje op café gedronken kan worden. Het sluitingsuur vind ik iets moeilijker: als mensen gezellig zitten, is het vervelend om te zeggen dat we moeten afsluiten. Soms ontstaat er wel een een discussie, maar de dag nadien zijn de plooien gelukkig terug glad gestreken.”

Wat zijn de toekomstplannen voor het café?

“De toekomst is momenteel een moeilijke kwestie. Zoals iedereen wel weet of gezien heeft, staat het café momenteel te huur. We hopen met z’n allen op een goede afloop want een café met zo’n rijke geschiedenis mag niet verloren gaan. Wordt vervolgd.” (KB)

Info: Facebookpagina ‘De Kortekeer’

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.